Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Tillgänglighet

Här nedan hittar du information om tillgängligheten på Oljeön.

Gul skylt för audioguide

Besökare med nedsatt hörsel och syn

Våra guider är utrustade med röstförstärkare för att förstärka guidens röst. Det är tillåtet ta med en guidehund. Ledsagare och personliga assistenter går gratis. Vi erbjuder förbokade visningar. Kontakta oss för mer information och bokning.

Din hund är välkommen att följa med. Tänk på att håll hunden kopplad och håll uppsikt så att hunden inte gräver i marken.

Hund i koppel

Besökare med rullstol, rullator eller barnvagn

Oljeön är tillgängligt att besöka för dig med rullator och rullstol. Ledsagare och personliga assistenter går gratis.


 • Vid stationshuset finns möjlighet att köra ner med bil och buss för att närmare stiga av till färjeläget. Observera, parkering framför Ängelsbergs stationshus bör undvikas.
 • Innan färjeläget finns anpassad gång samt ramp till färjan.
 • Vid ingången till oljefabriken finns borttagbar tröskel.
 • Terrängen kan vara svårframkomlig. Tänk på att stora delar av ön består av gräsmark som kan försvåra framkomligheten, speciellt vid regn.
 • Stigen upp till bostadshuset som visas under guidningen är brant. Stenar och rötter försämrar framkomligheten.
  Arbetarbostaden utgör endast en liten del av visningen.
 • Tillgång till bänkar och sittplatser finns under stor del av guidningen.
 • På Oljeön finns endast en torrtoa. Närmaste toalett hittar du på Besökscentrum (Galleri Ängelsbergs brukshandel). Det är möjligt att ta sig till toaletten med rullstol och rullator via sidoingången. Kontakta personalen på telefon: 0223-444 64.
En man i blå jacka tar upp en dörrtröskel från marken

Fabriken ser ut som det gjorde när den var i gång och är därav inte tillgänglighetsanpassad. Här syns guiden som tar upp tröskeln som var borttagbar för att lättare komma in och ut med kärra. Under de guidade visningarna kan tröskeln tas bort för att lättare ta sig in och ut i fabriken med rullstol, rullator eller barnvagn.

För dig som har svårt att gå

 • För den som har svårt att gå finns flera platser att sitta på under visningen.
 • Terrängen kan vara svårframkomlig. Tänk på att stora delar av ön består av gräsmark som kan försvåra framkomligheten, speciellt vid regn.
 • Från oljefabriken promenerar man till arbetarbostaden som ligger på en liten kulle. Det kan vara lite besvärligt att ta sig till till huset på de ojämna stigarna om man har svårt att gå. Arbetarbostaden utgör dock endast en liten del av visningen.
Förgrunden: Människor sitter på träbänkar. Framför står en guide med blå piké. I bakgrunden syns sjön Åmänningen och Ängelsbergs samhälle

Det finns flera bänkar att sitta på under visningen

Utländska besökare

Våra ordinarie turer visas alltid på svenska. För den utländske besökaren erbjuder vi audioguider på engelska och tyska. För att lyssna på audioguiden/ljudspåren skannar du QR-koden som finns utplacerad vid färjeläget och Oljeön. Det finns även möjlighet att scanna in samt låna spelare för audioguide på Besökscentrum i Ängelsberg.

Önskar du boka en egen visning med annant språk än svenska? Kontakta oss för mer information.

 • För att skanna koden behövs en Qr-kod-app i telefonen eller mobilkamera med scanningsmöjlighet. Scanna qr-koden som finns på skyltar vid färjeläget, Oljeön och Besökscentrum, ljudspåret kommer sedan upp i din mobil där du kan pausa och byta ljudspår när du vill.
 • Följer därefter de gula skyltarna med nummerordning som finns utplacerade på Oljeön.
 • Behöver du en karta med beskrivning samt skyltarnas utmarkerade platser, fråga guiden.
 • För hjälp: kontakta personal på Besökscentrum, telefon: 0223-444 64.
En gul skylt med svart symbol av hörlurar på.

På Oljeön kan du lyssna på engelskt eller tyskt ljudspår. Skanna qr-koden med din mobil och följ sedan de gula skyltarna. Karta finns att låna på Besökscentrum.

Kontakt

Fagersta Turism
turism@fagersta.se
Telefon: 0223-444 64