SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:
Fagersta kommun
737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

7.30-12.00 och 13.00-16.00

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

Oljeön®

Oljeön - Världens äldsta bevarade oljeraffinaderi

OBS! Sista ordinarie visningen på Oljeön för 2017 visades den 24 september. Välkommen till visningsäsongen på Oljeön nästa år.


Ordinarie visning

Gruppvisning

Ordinarie visningar visas på fasta tider och pågår från mitten av maj till och med september. Biljetter kan köpas på Besökscentrum Ängelsberg eller direkt av guide på plats och du behöver inte boka din biljett i förväg! Läs mer under "Praktisk information om de guidade visningarna" nedanför.

En gruppvisning på Oljeön passar lika bra att boka för en stor bussgrupp, ett födelsedagsfirande eller det lilla sällskapet. Gruppvisning går att boka från mitten av maj till och med september. Se mer information om priser- och bokningsinformation under spalten Priser och visningstider» eller kontakta Fagersta Turism, Tel: 0223-131 00.

Praktisk information om de guidade visningarna

Visningar pågår från mitten av maj till och med september. En guidad visning tar cirka 1 timme och 30 minuter inklusive överfart med färjan. Biljettförsäljning till de ordinarie visningarna finns på Besökscentrum Ängelsberg som finns i Galleri Ängelsberg Brukshandel mitt i samhället Det går även att köpa biljett direkt av guide på plats genom swish- eller kontantbetalning. Våra guider talar svenka under visningen, för den som önskar finns audioguider på engelska och tyska att låna på Besökscentrum innan visningen. Utöver de fasta ordinarie visningstiderna går det även att boka en egen visning. Läs mer information om priser och bokning under spalten Priser och visningstider»

Guidning på Oljeön

Från fabriken promenerar man till bostadshuset; först upp på kullen och sen längs stigen. Det kan vara lite besvärligt om man har svårt att gå.

Färjan Petrolia avgår från färjeläget vid stationshuset i Ängelsbergs samhälle, cirka 1,5 kilometer från Engelsbergs bruk.

Hela eller delar av den guidade visningen sker utomhus eller i ouppvärmda utrymmen. Vid kyligare dagar kan det därför vara bra att ta med varmare kläder. Under vår, höst och regniga dagar kan gräset vara vått och vi rekommenderar därför att ni har vattenavvisande, rejäla skor. Vi vill uppmärksamma dig om att det ute på Oljeön inte finns rinnande vatten. Under varmare dagar rekommenderar vi därför att ni tar med egen vattenflaska. Det finns möjlighet att köpa dryck på färjan eller Besökscentrum. På ön finns endast ett utedass. Närmaste toalett finns på Besökscentrum eller vid Engelsbergs bruk. Rökning på ön är förbjuden. 

Våra guider har sin egen, personliga framställning av besöksmålet men vad man får se under en guidad visning är detsamma för alla. Ett besök på Oljeön börjar med en färjetur ut till ön. Väl framme berättar guiden om platsen och visar den omkringliggande miljön. Guidningen fortsätter sedan med en visning inne i Oljefabriken där bevarade föremål och fabriksutrustning visas. Du får höra hur raffineringen gick till och historien om fabrikören - den sanna entreprenören - Pehr August Ålund.

Historia

På Oljeön finns Engelsbergs oljefabrik, världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Fabriken byggdes år 1875 på Barrön (Oljeön) i sjön Åmänningen utanför Ängelsberg. Oljeraffineringen upphörde år 1902 men fabriken fortsatte att förse de svenska hushållen och industrin med lysolja, vapenfett, maskinsmörja och fotogen fram till år 1927. Idag är fabriken ett museum.

Det finns åtta bevarade byggnader på ön. Förutom fabriken finns det även kokhus, vedbodar, oljekällare, tvättstuga, utedass och ett bostadshus. På 1890-talet bodde åtta familjer och några ungkarlar på ön.

Det var den envise August Ålund som hade en osannolikt galen idé om att ge sig på oljeraffinering i Bergslagen. Efter en tid av entusiastiskt experimenterande – och några explosioner – byggde han år 1875 sin fabrik på Barrön (Oljeön) i sjön Åmänningen utanför Ängelsberg. Anledningen till att det placerades just där var att han visste att brand- och explosionsrisken var mycket stor. Råoljan importerades från Pennsylvania i USA och transporterades från Stockholm på Strömsholms kanal.

I början fick han tillstånd till att producera 1000 fat om året. Sverige låg i framkant beträffande raffinering av råolja. Utlandstillverkade lysoljor och smörjoljor importerades emellertid, men så länge skyddstullarna fanns kvar, kunde Engelsbergs oljefabrik göra vinster eftersom man då fortfarande hellre köpte de billigare svenska produkterna. Då dessa tullar slopades, kunde oljefabriken inte konkurrera med de utländska producenterna.

Oljeraffineringen vid fabriken upphörde år 1902 och den närmaste orsaken var att en last råolja som var på väg till Oljeön brann upp i Gäddvikens hamn i Stockholm. Engelsbergs oljefabrik fortsatte att förse de svenska hushållen med lysolja, vapenfett, maskinsmörja och fotogen fram till år 1927. De yrkesgrupper som fanns på ön var snickare, maskinister, fotogentvättare och fabriksarbetare.

Den Holländska äventyraren besöker Oljeön
I augusti 2015 besökte äventyraren Jeroen från Holland flera av Västmanlands sevärdheter. Tack vare tävlingen "You rule" utsåg ni de tio vinnande bidragen som sedan Jeroen skulle besöka på sin semester, där bland annat Oljeön kom på delad tredjeplats i tävlingen!

Under resans gång filmade Jeroen besöken, här kan ni se filmen från besöket på Oljeön.

Säkerhet

Vi på Fagersta Turism vill att den som besöker oss och våra sevärdheter ska kunna känna sig säker och trygg. Därför utbildar vi våra medarbetare inom säkerhet. Hela personalen har bland annat genomgått en HRL-kurs för att lära sig hjärt- och lungräddning samt att använda en hjärtstartare. Vi har tillgång till en hjärtstartare på färjan Petrolia.

Säkerheten på färjan Petrolia, som kör turer till Oljeön, är viktig. Därför har våra skeppare, som alla har tagit skepparexamen klass VIII, genomgått säkerhetsövningar på färjan. Färjans säkerhetsorganisation har godkänts av Transportsstyrelsen, som även har besiktigat och godkänt färjan. Våra guider har genomgått en
säkerhetsövning på Petrolia och haft genomgång av brandutrustningen på färjan och Oljeön. Första hjälpen väskor finns utplacerade på strategiska ställen vid våra sevärdheter.

Senast ändrad: 2017-10-11

Scrolla upp