Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Oljeön

Välkommen till den officiella sidan för guidade visningar på Oljeön. På en ö i sjön Åmänningen i Ängelsberg hittar du världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Här producerades fotogen till dåtidens hushåll och industrier. Besök Oljeöns museum under en guidad visning, sommartid.

Hängande fotogenlampa med guldfärgade detaljer

Guidade visningar

Följ med på färjeturen över och se oljefabrikens intakta fabriksinteriör, besök arbetarbostaden och lär känna dåtidens vardags- och arbetsliv ute på ön. Härifrån har du dessutom en slående vy över Ängelsbergs samhälle med vackra villor samt utsikt över sjön Åmänningen med dess små öar.

Observera att visningar på Oljeön endast sker under mitten av maj till slutet av september. Du är välkommen att besöka Oljeön under sommaren.

Tips: Ta gärna tåget till Ängelsberg och Oljeön. Tåget stannar precis intill Oljeöns färjeläge, vid Ängelsberg station.

Guidade visningar

Världens äldsta bevarade oljeraffinaderi

Tänk dig en tid utan elektricitet, utan strömbrytare där du tänder lamporna i rummet. För cirka 100 år sedan användes lyktor och oljelampor för att lysa upp rummen. Vätskan som användes i lamporna var fotogen - vilket producerades från råolja i fabriken ute på Oljeön, i dag världens äldsta bevarade oljeraffinaderi.

Vi har samlat de mest vanliga frågorna och funderingarna som vi tror kan vara till nytta innan ditt besök på Oljeön.

Bra att veta inför ditt besök