SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:
Fagersta kommun
737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

7.30-12.00 och 13.00-16.00

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

nyhet

Polisen informerar december

Här kommer 2019 års sista "Polisen informerar".

När vi blickar tillbaka tre månader och jämför med samma månader 2018 så har Fagersta totalt ökat med 44 anmälda brott. Det är främst narkotikabrott, bedrägeribrott och tillgreppsbrott som har ökat. Narkotikabrotten har ökat med 23 stycken och det har främst att göra med den insats som polisen har gjort under hösten. Narkotikabeslag har också gjorts, vilket har lett till att tillgången har minskat i kommunen, åtminstone för en tid. Polisens närvaro i Fagerstahallen under hösten har också gett resultat och hallen upplevs lugnare nu, vilket bekräftas av både lärare, personal, elever och besökare. Kommunen har också gjort insatser. Personal från Ungdomscenter och Norra Västmanlands Utbildningsförbund har varit på plats dagligen i Fagerstahallen. Därutöver har kommunen under en tid bidragit med väktare. Sammantaget har insatserna lett till en lugnare miljö.

Våldsbrotten har minskat med totalt 9 brott jämfört med samma period 2018. Även skadegörelsebrotten har minskat med 4 brott. Under hösten hade vi också ett flertal personrån. Flertalet är uppklarade, men rånen bidrog starkt till en ökad känsla av otrygghet. Ett möte i Folkets Hus anordnades av en medborgare i oktober vilket bland annat resulterade i att två grupper av Nattvandrare startade upp och vandrar nu varje helg, allt för att öka tryggheten i Fagersta.

Polisen kommer att fortsätta sitt arbete med att bidra till att tillgången till narkotika i samhället minskar och att förhindra nyrekrytering till drogmissbruk. Vi har ett nära samarbete med socialtjänsten och polisens uppdrag är att identifiera, kartlägga och lagföra lokala kriminella narkotikaaktörer. Det jobbar vi hårt för och vi kommer att fortsätta att bekämpa narkotikabrottsligheten under 2020.

Ett brott som kan öka under den mörka årstiden är bostadsinbrott. Polisen manar till uppmärksamhet, men vi vill inte sprida någon oro. Var försiktig och berätta gärna för grannar om du tänker resa bort över julen så de kan hjälpas åt att hålla lite koll i området eller trapphuset. Hjälp varandra att ta in post, låt grannen ställa sin bil på din parkering, skotta åt grannen eller ha timer på så att huset eller lägenheten ser bebodd ut.

Blir man uppringd av någon som påstår sig vara från din banks säkerhetsavdelning till exempel och du uppmanas att snabbt logga in på din bankdosa på grund av att någon håller på att tömma ditt bankkonto, så gör inte det. Var kritisk och lita på din magkänsla. Tryck inte på länkar i SMS eller mail, även fast det ser ut att komma från myndigheter. Lämna aldrig någonsin ut bankkort eller koder.

På vissa ställen i Sverige ser man att åldringsbrott ökar. Polisens tips är att man inte ska släppa in obekanta i bostaden och att man ska dubbelkolla en extra gång vem det är som hör av sig. Man påstår ofta att man är en släkting och att man ska komma förbi. Eller att den påstådda släktingen är i akut behov av pengar. Om man misstänker att man håller på att bli lurad ska man kontakta polisen direkt.

Tiden bara rusar och snart är den efterlängtade julhelgen här. Vi från polisen vill uppmana alla att ta det lugnt i trafiken. Många är stressade i juletider och det är en mycket riskfylld helg att befinna sig på vägarna då många är ute och reser för att fira jul och nyår på annan ort. Det allra viktigaste är att köra lugnt och att hålla avståndet. Minst tre sekunder mellan dig och framförvarande bil, ska det vara.

Så polisen uppmanar till lite extra vaksamhet i juletider.

God Jul och Gott Nytt År

Var rädda om varandra och kör lugnt i trafiken.

Scrolla upp