Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Polisen informerar

Polisen och kommunen har kommit överens om att lämna information om brott, brottsfenomen och uppmärksammade händelser i Fagersta kommun på kommunens hemsida.

En kvinnlig polis hjälper en pojke att knäppa en polishjälm. Pojken testar polisens utrustning. Till höger i bild syns en del av en polisbil.

2023-11-30

Hög tid för vinterdäck!

Vintern öser verkligen på utanför fönstret och därför tänkte jag bara påminna er om att det är hög tid att skifta till vinterdäck nu! Har ni koll på reglerna?

Du måste använda vinterdäck under perioden 1 december – 31 mars om det råder vinterväglag. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det är vinterväglag på den plats du befinner dig. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Stoppas ni av polisen under ovan tid och kör med sommardäck och det råder vinterväglag får ni en ordningsbot på 1200 kr.

Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober – 15 april.

Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Kör nu försiktigt på våra vägar och håll avstånd till framförvarande fordon

Anna, kommunpolis

2023-10-12

Polisen informerar: Oroligheter mellan ungdomar

De senaste veckorna har det varit oroligheter mellan ungdomar i Fagersta och vi har fått in en del anmälningar gällande misshandel och olaga hot.

Det framkommer i dessa utredningar att det är vanligt att ungdomar bär kniv. Därför vill vi från polisen uppmana alla er vuxna som kommer i kontakt med ungdomar att prata med de unga om att det är absolut förbjudet att bära kniv på allmän plats. Det kan få förödande konsekvenser om någon drar en kniv mot en annan och därför behöver vi er hjälp att förmedla detta till våra ungdomar.

Om vi poliser stoppar och kontrollerar ungdomar och vi upptäcker att de har kniv på sig så blir dom rapporterade för brott mot knivlagen och det är ett mycket allvarligt brott.

Var rädda om er!

Anna, kommunpolis

2023-09-26

Ny kommunpolis samt prata med era barn

Anna Larsson är ny kommunpolis från och med den 1 oktober.

Hej alla Fagerstabor!

Jag kommer att bli er nya kommunpolis från och med 1 oktober 2023. Vem är jag då?

Jag heter Anna Larsson, är 51 år och är uppvuxen i Norberg men flyttade till Fagersta efter att jag gått ut gymnasiet. Jag arbetade under 13 år på Ica centrum i Fagersta men jag bestämde mig för att försöka ta mig in på polisskolan och hade sådan tur att jag tog mig in. Jag började polisutbildningen 2004. Efter polisskolan sökte jag arbete som polis i Norra Västmanland och har därefter arbetat med ingripandeverksamhet och även varit områdespolis under flera år. Jag älskar mitt jobb och jag ser verkligen fram emot min nya roll som kommunpolis.

Men vad gör en kommunpolis då?

Mitt uppdrag blir att arbeta brottsförebyggande tillsammans med kommunen, näringsliv och er medborgare. Jag kommer vara min områdespolischefs förlängda arm och kommer lämna rapporter om lägesbilden i Fagersta kommun till honom och ledningsgruppen. Jag brinner för att arbeta med ungdomar och vill så klart fortsätta med mina skolbesök samt medverka vid andra brottsförebyggande insatser med våra ungdomar.

Prata med era barn

När vi ändå är inne på just ungdomar så vill jag uppmana er föräldrar att prata lite mer era barn då vi den senaste tiden upptäckt att det bildats mindre gäng med ungdomar som drar runt i centrum. Vi har fått till oss av handlarna i centrum att ungdomarna uppehåller sig i och runt butikerna och stör ordningen. Vi har även upptäckt att många ungdomar åker elsparkcyklar och där har ni föräldrar en viktig roll att kolla upp så att inte cyklarna har en högre watt än 250 och att de inte får gå snabbare än 20 km/h.

Vi har tack och lov inte haft någon trafikolycka där elsparkcyklar varit inblandade i än men jag är rädd för att det bara är en tidsfråga innan någon olycka sker.

Ha det så bra och var rädda om er så hörs vi snart igen

Anna Larsson
Snart kommunpolis

2023-09-08

Narkotika är ett problem i många av Sveriges städer och Fagersta är inget undantag

Narkotika är ett problem i många av Sveriges städer och Fagersta är inget undantag. Det är idag lätt att få tag på narkotika oavsett om man är vuxen eller barn. Från undersökningar vet vi att cirka 6 procent av eleverna i årskurs 9 uppger att de någon gång använt narkotika och samma siffra för årskurs 2 på gymnasiet är samma siffra cirka 14-15 procent.

Vad kan vi som vuxna göra för att minska risken för våra barn att dras in i missbruk?

Det viktigaste man kan göra är att prata med sina barn, ha en bra dialog om droger, vad det kan leda till och hjälpa dem att våga motstå grupptryck.

Utbilda dig själv så du har argumenten och kunskapen i diskussionerna med ditt barn. Det finns idag flera bra sidor på nätet, bland annat Föräldraskolan om narkotika som du hittar på Polisen.se. Andra bra sidor är drugsmart.se och CAN.se

Ta hjälp om du misstänker att ditt barn använder narkotika. Ju tidigare insatser kan sättas in, desto bättre ser prognosen ut.

Polisen och Fagersta kommun samarbetar kontinuerligt på olika plan för att minska tillgången på narkotika i samhället, för att förebygga missbruk och för att så tidigt som möjligt upptäcka nya missbrukare.

David Birgestad
Kommunpolis

2023-04-03

Ett av de vanligaste brotten är inbrott i förråd

Ett brott som drabbar ganska många någon gång är inbrott i källar- eller vindsförråd. Under på 2022 anmäldes 19 sådana brott i Fagersta kommun. Jag tänkte att vi ska titta lite närmare på varför det är ett vanligt brott och hur du kan skydda dig mot det!

Varför sker då inbrott i våra förråd? Jo, enkelt uttryckt för att vinsten i förhållande till risken för gärningspersonen är hög. Alltså risken att bli upptäckt av boende i huset, bostadsbolagets personal eller polis är väldigt liten, samtidigt som det går att hitta tämligen värdefulla föremål i våra förråd - vinsten är hög.

Inte sällan är förråden också låsta på ett ganska bristfälligt sätt vilket också gör att det går snabbt att ta sig in i förrådet, vilket i sin tur gör att risken för upptäckt minskar.

Detta sammantaget gör att just förråden är attraktiva för tjuvar.

Vad kan vi göra för att minska risken för att drabbas?

  • Förvara inga dyrbara föremål i förrådet. Förvara allt som kan tänkas vara stöldbegärligt på annan plats. Exempel på sådant som ofta tillgrips är fiskeutrustning, stereoanläggningar, sportutrustning, cyklar, däck med mera
  • Följ bostadsbolagets anvisningar, se till att källarnedgångar är låsta enligt den rutin som finns. Släpp inte in obehöriga. Har du ingen egen nyckel eller tagg så har du såklart inte rätt att vara i källaren
  • Se till att låsa förrådet med ett godkänt lås. Låset bör vara så stort och kraftigt som låsbeslagen tillåter
  • Fotografera gärna innehållet i förrådet så blir det lättare att komma ihåg vad som fanns där om ett inbrott ändå skulle ske
  • Sist men inte minst: Håll ögon och öron öppna. Om du tror att det pågår inbrott i din källare eller vind, ring 112. Om du har tips att lämna kan du ringa 114 14 eller gå in på polisen.se

David Birgestad
Kommunpolis

 

2022-11-28

Brott i hemmet är vanligare än du tror

Du hör hur grannarna bråkar. Det har du hört förut. Ganska ofta bråkar de högljutt och skriker på varandra. Någon gång har du till och med hört glas som krossas.

Fast den här gången låter det nästan som att de bråkar mer än vanligt, hon skriker att han ska sluta. Du hör en smäll och sedan blir det tyst. Vad gör du?

Det är viktigt att du som granne, anhörig eller vän reagerar och agerar. Om du tror att läget är akut ring alltid 112!

Brott i hemmet är vanligare än många tror. Det sker i alla former av relationer, i alla samhällsgrupper och i alla delar av landet. Om du tror att någon är utsatt är det viktigt att du kontaktar polisen, ring 114 14 eller besök närmaste polisstation, men återigen uppfattar du läget som akut ska du alltid ringa 112.

Mer information - polisen.se

David Birgestad
Kommunpolis

2022-07-06

Äntligen sommar!

Äntligen är det sommar med allt vad det innebär. Spirande grönska, ljusa kvällar och för många också en efterlängtad semester. Juni har även bjudit på näst intill overkligt varma dagar som värmt upp sjöar och vattendrag så badtempretauren nu är en bra bit över 20 grader.

Kom ihåg att ha barnen under uppsikt i närheten av vatten!

Att få bada hör sommaren till och för framför allt barnen är det den aktivitet som roar mest. Vi måste dock alltid komma ihåg att vatten inte bara innebär svalka och lek. Varje år skickas polispatruller, räddningstjänst samt ambulans ut i Sverige på drunkningslarm som tyvärr allt för ofta slutar i sorg och smärta. Jag kan inte nog betona vikten av att föräldrar alltid har sina barn (och andras barn) under uppsikt då vatten finns i dess närhet. Drunkning är den vanligaste dödsorsaken för barn i åldrarna ett till sex år. Vi kan heller inte förlita oss på att barn skriker eller plaskar då de håller på att drunkna. Enligt Livräddningssällskapet andas barn in vatten och sjunker och därav uttrycket att barn drunknar tyst. Syftet med denna text är inte att skrämmas (kanske lite) utan mest för att förtydliga och påminna om något som vi alla känner till men som ibland kanske avfärdas med att det bara händer andra och inte vår familj.

Statistik för årets första sex månader

En snabb titt i statistiken för Fagersta kommun visar att årets första sex månader har varit lugnare än första halvåret under år 2021 sett till anmälda brott. Totalt anmäldes det 577 brott i år jämfört med 880 brott under år 2021. Siffrorna visar en betydande minskning på 303 brott, dock är det mycket svårt att peka ut en enskild faktor som bidragande orsak till minskningen. Snittåldern inom samtliga kategorier var under perioden 34 år för misstänkta och 41 år för målsägande. Glädjande kan vi konstatera att det under första halvåret varit få bostadsinbrott i Fagersta kommun. Enligt statistiken två fullbordade stölder i lägenhet och en fullbordad stöld i villa/radhus. Troligtvis är det fortfarande så att vi efter pandemin spenderar mer tid i hemmen, både under arbetstid men också fritid och på så sätt finns det färre gynnsamma tillfällen för gärningspersoner att begå brott.

Tillgreppsbrotten hör till en av de brottskategorier som visar störst minskningen i jämförelse med första halvåret 2021. I år anmäldes det 87 brott och under föregående år 157 brott. Brotten utgörs främst av cykelstölder, stölder från släpfordon samt dieselstölder. Med anledning av höga drivmedelspriser samt också höjningar av många andra dagligvaror har polisen noterat en ökning av dieselstölder i hela landet. Både större volymer av diesel från till exempel byggarbetsplatser samt mindre mängder från privata fordon har anmälts. Tyvärr anmäls inte alla brott som upptäcks av allmänheten vilket medför att det kan vara svårt för polisen lokalt att veta hur stort ett problem faktiskt är. ”Slangning” av drivmedel är ett svårt brott att utreda då det ofta saknas vittnesmål samt spår men vi vill ändå uppmana invånare att anmäla händelser då det hjälper polisen att kartlägga aktuell lägesbild.

Skadegörelsebrotten har också minskat kraftigt under årets första sex månader. Totalt har det anmälts 32 brott i jämförelse med 66 brott under 2021 första halvår. Av de 32 brott som anmälts i år är merparten kopplade till skadegörelser på motorfordon samt skadegörelsebrott mot stat, kommun och landsting. Den sistnämnda kategorin inkluderar all skadegörelse av byggnader som till exempel skolor och idrottsanläggningar.

Gällande våldsbrott har det anmälts 77 brott under årets första sex månader och statistiken visar då en minskning med elva brott i jämförelse med samma period under föregående år. Främst handlar brotten om olika fall av misshandel (43 stycken) samt olaga hot (24 stycken). Fortfarande är det få ärenden där misstänkt och målsäganden är okända för varandra men gemensamt för sådana händelser är bråk i samband med restaurang- och krogbesök. Av de 77 brott som anmälts inom kategorin våldsbrott är det 13 brott som faller inom ramarna för våld i nära relation. Gemensamt för dessa brott är att parterna är nära släkt/familj eller är/har varit i en parrelation med varandra.

74 narkotikabrott har anmälts under perioden vilket är 15 brott färre i jämförelse med 2021. Snittåldern för kategorin narkotikabrott låg på 27 år för misstänkt under årets första sex månader. Vi kan konstatera att både narkotikabrotten (12,8%) samt våldsbrotten (13,3%) står för en större procentuell andel sett till totalt anmälda brott i jämförelse med föregående år. Siffrorna är inte på något sätt avvikande från den lokala lägesbilden men för narkotikabrotten som också beskrivs som egeninitierade brott visar siffrorna att polisen gör ett gott arbete. Vi fortsätter att under sommaren arbeta mot narkotikamissbruk och då främst kopplat till unga (under 21 år) människors missbruk.

Lämna tips till polisen!

Avslutningsvis vill jag påminna er eller till och med kanske uppmana er om att lämna tips till polisen. Vår organisation är beroende av information från allmänheten för att hela tiden kunna arbeta med lokala, aktuella lägesbilder. Via polisen.se går det att klicka på fliken ”jag har sett eller hört något” och då svara på några enstaka frågor samt lämna sitt tips. Det är helt ok att vara anonym och det går snabbt att svara på frågeformuläret. Fliken ”jag har sett eller hört något” nås från förstasidan hos polisen.se. Självklart går det även bra att ringa 114 14 och lämna tips och kom alltid ihåg att vid fara för liv, egendom eller miljö är det larmnumret 112 som gäller.

Önskar er alla en trevlig sommar!

Andreas Olsson Ahlstedt
Kommunpolis
Sala, Fagersta, Surahammar

2022-04-01

Inget avvikande bland händelser eller brottsstatistik

Nu har årets tre första månader passerat och äntligen börjar solens strålar värma både skog och mark men också oss människor. Efter flera år av restriktioner har äntligen pandemin, om än sakta, börjat släppa taget om samhället. Tyvärr följdes en tragedi av en annan då kriget blossade upp i Ukraina.

På flera håll i Norra Västmanland bor det idag flyktingar från det krigsdrabbade landet som förtvivlat lämnat Ukraina för att söka en trygg tillvaro. En ljusstråle i en annars mörk situation är dock allt engagemang som finns i vårat land då människor erbjuder både boende och mat men också kläder och leksaker.

Som sagt, årets tre första månader har passerat och för Fagersta kommun visar varken händelser eller brottsstatistik något avvikande. Tvärtom ser vi en nedgång gällande anmälda brott i området. Under januari, februari och mars 2021 anmäldes det totalt 404 brott och det kan jämföras med årets totala siffra på 273 anmälda brott. Vad minskningen på 131 brott beror på är mycket svår att svara på och inte heller är det så att en brottskategori står för en stor minskning utan samtliga brottskategorier visar nedgång i anmälda brott. Pandemin har under flera år säkerligen bidragit till att färre våldsbrott sker i den offentliga miljön där vi vistats betydligt mindre. Restriktioner har också bidragit till att samhället och i synnerhet våra hem haft fler naturliga väktare då vi spenderat mer tid i hemmet och inte på resande fot.

Våldsbrott

Under januari, februari och mars har det anmälts 31 våldsbrott i Fagersta kommun och det kan jämföras med 41 brott under föregående år (samma månader). Fortfarande är det så att förövare och brottsoffer är bekanta med varandra på något sätt och det är ovanligt att invånare i kommunen exempelvis misshandlas av någon obekant person. Av totalt 31 brott är det 17 anmälda misshandelsfall och 10 olaga hot. I tre misshandelsfall är parterna okända för varandra och dessa ärenden kan kopplas till krogmiljö och påverkan av alkohol. Tyvärr tror vi att många våldsbrott sker innanför hemmets fyra väggar och då aldrig kommer upp i dagens ljus. Under dessa tre månader kan fem våldsbrott betraktas som brott i nära relation där misstänkt och målsäganden har eller har haft en parrelation eller kommer från samma familj.

Skadegörelsebrott

För skadegörelsebrotten har vi under en längre tid sett en positiv nedgående trend. Totalt anmäldes det 15 brott under årets första månader och det kan jämföras med 27 brott föregående år. Brotten utgörs främst av skadegörelse mot stat, kommun och landsting och då handlar det främst om skadegörelse av fasader eller inventarier i olika publika byggnader. Kommunen har få anmälda brott gällande klotter och under 2022 har det endast anmälts ett brott. För klotter tror vi också det finns ett stort mörkertal då alla brott inte anmäls. I slutändan arbetar polismyndigheten ofta efter aktuella lägesbilder och resurs sätts in mot problemområden som ofta identifieras av händelser och statistik. Därför är det viktigt att anmäla ny brottslighet.

Tillgreppsbrott

Den brottskategori som minskat allra mest, statistiskt sett, under pandemin i hela länet är den för tillgreppsbrotten. I Fagersta kommun är minskningen inte lika stor under de tre första månaderna 2022 som i andra kommuner men siffrorna är inte avvikande och totalt anmäldes det 55 brott i jämförelse med 61 brott föregående år. Anmälda brott inom denna kategori utgörs exempelvis av stulna cyklar, stulna ägodelar från källare/vind i flerfamiljshus samt stöld från bostäder utan inbrott. Glädjande är att vi under senaste tiden ser färre anmälda brott gällande inbrott i bostäder (villa/radhus/lägenhet) men också i fritidshus. Under januari, februari och mars 2022 anmäldes det ett fullbordat inbrott i villa och två fullbordade inbrott i lägenheter.

Narkotikabrott

Även för narkotikabrotten ses en nedgång under de tre första månaderna av året, från 49 anmälda brott 2021 till 39 anmälda brott 2022. Statistiken för narkotikabrott skiljer sig i mångt och mycket från många andra brottskategorier då brotten nästan alltid är egeninitierade vilket betyder att det är polismyndigheten som upptäcker och anmäler brottsligheten. Nedgående siffror inom området är på sitt sätt glädjande då det kan betyda att det finns mindre narkotika i Fagersta kommun. Men tittar vi på statistiken från en annan infallsvinkel är ökande statistik inom egeninitierade brottskategorier också till belåtenhet då det visar att polisen arbetar på rätt sätt. Polisen i Fagersta har under de senaste åren arbetat aktivt och inriktat mot brottslighet relaterad till narkotika och arbetet har burit frukt. Flera stora narkotikabeslag har gjorts och individer kopplade till narkotikamiljön har dömts för brott.

Polisens arbete under våren 2022

Poliser i tjänst som för stunden inte arbetar mot utlarmade ärenden, exempelvis 112-samtal, arbetar brottsförebyggande och trygghetsskapande efter en operativ inriktning. Operativa inriktningar skapas i lokalpolisområdets ledningsgrupp och bygger på information från lägesbildsmöten inom polismyndigheten men också från samverkan med lokalsamhället. Under våren 2022 har polisen i Fagersta arbetat riktat mot platser där ungdomar befinner sig i hopp om att samla information gällande narkotikabruk bland unga. Flera besök har gjorts på fritidsgården under kvällstid men möten har också hållits med personal från fritidsgården för att öka samverkan organisationerna emellan.

Under kvällar och nätter har yttre polisiär personal också prioriterat arbete mot bostadsinbrott och organiserade brottsnätverk. Bostadsområden och industriområden har patrullerats i Fagersta och flera intressanta fordon har identifierats och kontrollerats på genomfartsleder i kommunen.

Önskar er alla en fortsatt skön vår!

Andreas Olsson Ahlstedt
Kommunpolis

2021-12-14

Våld i nära relation

Ytterligare några månader har passerat och efter en tid med lättade restriktioner ser vi åter en skenande smittspridning och som tidigare behöver vi alla dra vårt strå till stacken.

Förhoppningsvis närmar vi oss ändå slutet på pandemin men till dess måste vi kämpa på tillsammans och följa de restriktioner som sakkunniga i Sverige bestämt för allas vårat eget bästa.

Julen står nu inför dörren. En för många alldeles underbar högtid där lediga dagar spenderas med nära och kära. Men tyvärr finns det också en baksida när det kommer till högtider och mer tid inom hemmets fyra väggar. En baksida som många gånger utgörs av alkohol och våld. En baksida som innehåller en kvinna som blir slagen av sin man eller ett barn som blir slaget av sina föräldrar.

Brott i nära relation är ett samlingsnamn för när en person blir utsatt för olika typer av våld, exempelvis hot, fysiskt våld, psykiskt våld och sexuellt våld. En gärningsperson definieras som närstående då han eller hon är en partner, före detta partner, förälder, syskon eller barn. Brotten kan som sagt vara av fysiskt, psykiskt eller sexuell karaktär men det kan också handla om att man hotar, tvingar, håller fast eller kvarstannar hemma hos någon utan lov. Brott i nära relation är brott som förekommer i alla olika relationer, inom alla åldrar och i alla delar av landet. Det viktiga är att våldet och hoten stoppas, en anmälan görs och att utsatt får stöd. Därefter kan också förövaren lagföras och förhoppningsvis få den vård som samhället erbjuder.

Eftersom brott i nära relation ofta sker inom hemmets väggar är det svårt för polisen att upptäcka men också att arbeta förebyggande och hjälpa den som är utsatt. Grannar kan många gånger vara avgörande för upptäckten av brott. Huskurage är ett koncept som växer sig allt starkare i samhället och det innebär egentligen, liksom civilkurage, att våga anmäla om man tror att någon far illa. Misstänker du att någon utsätts för hot eller våld och att det ofta är bråk i en bostad kan du rädda liv genom att kontakta polisen. Kanske är det just du som stoppar pågående våld.

I brott i nära relation är ofta motivet svartsjuka eller konflikter i samband med t.ex. skilsmässa. Det kan också vara så att en part är fixerad vid makt och gärna vill ha kontroll över den andra parten och allt för ofta eskalerar konflikten då alkohol är inblandat. Personer som själva upplevt brott i nära relation vittnar om att det kan vara svårt att ta sig ur ett förhållande som kantas av våld och hot. Många gånger är förklaringen att han eller hon fortfarande älskar sin partner eller att den utsatta är mycket rädd för konsekvenserna av ett uppbrott. Finns barn närvarande i förhållandet finns kanske en känsla av att familjen måste hållas ihop till vilket pris som helst trots våld och övergrepp. Det kan vara svårt för utomstående att se och förstå hur illa ställt det är inom relationen. Många personer som utsatts för brott av sin partner tenderar till att bagatellisera brotten. Psykisk och fysisk misshandel har lett till att offret känner sig mindre värd som människa och hon eller han skuldbelägger ofta sig själv.

Barn som upplever våld i hemmet kan drabbas av både fysiska och psykiska skador. Forskning visar att dessa skador kan uppstå i form av oro, ångest, depression och aggressivitet. Även om föräldrarna inte tror att barnet sett eller hört händelser i form av hot eller våld är det viktigt att inte glömma bort barnet då brott i nära relation utreds. Barn som själva utsatts för våld i nära relation löper också större risk att själva utsätta andra människor för våld när de blir äldre och inleder egna relationer.

För oss inom polisen finns ingen tvekan, brott i nära relationer ska polisanmälas. Har du själv utsatts för brott eller finns det kanske någon i din närhet som du vet utsatts för brott i nära relation kan du göra en polisanmälan genom att ringa 114 14 eller 112 om det är akut. Du är också välkommen att vända dig direkt till närmaste polisstation.

Polisanmälan

Om du själv utsatts för brott i nära relation eller kanske agerar stöd till en människa som utsatts för t.ex. våld av sin partner finns det några saker som är viktiga att tänka på inför själva polisanmälan. Nedan listade saker kan ha stor betydelse vid en framtida utredning och i längden även om ärendet går vidare till rättegång.

  • Berätta om din situation för någon du litar på. Personen ska kunna fungera som en stöttepelare under utredningen men även inför en eventuell rättegång
  • Kontakta gärna professionell hjälp i form av en kvinno- eller mansjour. Vid anmälningsupptagning hos polisen kan du få hjälp att hitta information och kontaktvägar till hjälporganisationer i samhället
  • Om det är möjligt finns det en stor vinst i att föra dagbok och notera var och när du blir kränkt, hotad eller slagen. Uppgifterna kommer vara viktiga i kommande utredning
  • Dokumentera dina skador genom att fotografera dem själv eller besök en läkare och på så sätt få dina skador dokumenterade i din journal. Har du utsatts för våld eller sexuella övergrepp i närtid, försök då att spara kläderna från brottstillfället i en påse utan att tvätta plaggen. Eventuella spår på kläderna kan bli viktiga i en utredning
  • Spara eventuella hot som mottagits via telefonsvarare, e-post eller sms. Skicka gärna dessa meddelanden till någon du litar på så finns de sparade på flera ställen i väntan på utredning

I Fagersta kommun finns det flera organisationer som aktivt arbetar mot brott i nära relation tillsammans med polisen. Här på kommunens hemsida finns mycket bra information riktad till brottsoffer men också till den som utsätter en närstående för brott. Hjälp finns att få för den som behöver kontrollera sina känslor och förändra sitt beteende. Hemmet ska vara en trygg plats för alla och för att förebygga brott i nära relation behöver hela samhället samverka.

Våld i nära relation

Andreas Olsson Ahlstedt
Kommunpolis

2021-09-22

Gemensamt ansvar för att invånarna ska känna sig trygga

Sommaren lider mot sitt slut och hösten tar vid. Äntligen ser vi kanske ett slut på den pandemi som hållit oss i ett järngrepp under snart två år. Vi har redan klivit in i september och flera restriktioner kommer lättas upp då denna månad övergår till oktober. Fortsätt dock att ta hand om varandra, kämpa på och följ de råd som Folkhälsomyndigheten fortfarande ser som viktiga.

Vad gäller den upplevda tryggheten i samhället, har vi alla ett ansvar att gemensamt och tillsammans göra vad vi kan för att invånarna i kommunen ska känna sig trygga. Säkerhet och trygghet behöver inte gå hand i hand. Säkerhet handlar den faktiska risken att utsättas för ett brott eller ordningsstörning, medan trygghet mer beskriver känslan en individ har inför att utsättas för ett brott eller ordningsstörning. Polisen och kommunen arbetar kontinuerligt tillsammans för att öka tryggheten och minska brottsligheten i Fagersta kommun.

Brottsstatistik sommaren 2021

För att summera lite av brottsstatistiken för sommaren 2021 (juni, juli och augusti) så visar statistiken att antalet anmälda brott har gått ned i jämförelse med sommarmånaderna 2020. Förra året inkom 426 brottsanmälningar under juni, juli och augusti och siffran för i år visar 301 anmälningar. Bakomliggande faktorer till statistiken kan vara flera och behöver utvärderas under en längre tid. Kanske är det pandemin som på ett positivt sätt inte fört med sig våldsbrott i offentliga miljöer eller inbrott i bostad då många av oss stannat hemma under semestern. Men vi vill också tro att polismyndighetens goda arbete tillsammans med kommunen och andra aktörer är en stor bidragande orsak till att statistiken visar bättre siffror än föregående år. I Fagersta kommun bor det 13257 personer vilket utgör en befolkningsandel på 23,52 % om vi ser till hela Lokalpolisområde Norra Västmanland. Det betyder att andelen inkomna brott borde vara cirka 23 % i jämförelse med resten av polisområdet (Norra Västmanland). Sett till aktuell statistik från BRÅ är det ingen brottskategori som sticker ut i Fagersta, tvärtom, i de flesta brottskategorier ser vi en minskning av brott och i något enstaka fall är siffran den samma som under sommarmånaderna 2020.

Skadegörelsebrott

Skadegörelsebrotten var lägre denna sommar än föregående år. Totalt inkom det 24 brottsanmälningar gällande skadegörelse under årets juni, juli och augusti. Det är en minskning med 10 brott i jämförelse med sommaren 2020. Under år 2020 var det flertalet skadegörelser på bilar vilket vi inte sett i samma utsträckning under 2021. Skadegörelsebrott är ofta svåra att utreda då det oftast saknas vittnen dock mycket viktiga att försöka klara upp då vi vet att det är brott som ökar otryggheten bland invånarna och kostar samhället mycket pengar.

Våldsbrott

Under sommarmånaderna 2020 var det 55 våldsbrott jämfört med 37 brott denna sommar. Det betyder en minskning med 18 brott vilket är mycket glädjande. Än så länge kan vi bara sia om varför statistiken visar positiva siffror men möjligtvis kan det vara så att våldsbrotten minskat i offentliga miljöer då pandemin tvingat oss att avstå större evenemang och sena utekvällar.

Vi ska dock komma ihåg att i dessa ärenden är det ofta ett fåtal individer som står för flertalet av brotten. Gällande våldsbrotten så är det nästan uteslutet så att det finns någon form av relation mellan inblandade parter. I flera anmälningar är det ofta motanmälningar. Det betyder att det alltså kan vara flera brott vid ett och samma tillfälle, och statistiken som polisen tar fram handlar om antalet anmälda brott. Alltså är händelserna färre än brotten. Endast i några yttersta enstaka fall saknas det någon form av relation. Det ser likadant ut i alla våra kommuner.

Den farligaste platsen, enligt statistiken, är alltså inte att befinna sig i centrum eller utomhus någonstans, utan i hemmet. Det är där de allra flesta våldsbrott sker. Dock tar polisen naturligtvis den upplevda otryggheten på största allvar och vi jobbar hela tiden på att vara än mer synliga och det är viktigt att polisen syns på våra gator och torg. Polisen har den största respekt för känslan av otrygghet, men det behöver inte alls betyda att det är samma sak som att det är otryggt. Polisens största och viktigaste uppgift är att jobba med brottsbekämpning samt brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder.

Narkotikabrott

Statistiken för narkotikabrotten under juni, juli och augusti (2021) visar också att antalet anmälda brott minskat med 22 brott från föregående sommar. Under denna sommar anmäldes 26 brott och förra året var siffran 48 anmälda narkotikabrott för juni, juli och augusti. Fagersta har en andel på cirka 18 % av narkotikabrotten sett till hela lokalpolisområdet och det betyder en lägre andel anmälda brott i jämförelse med stadens befolkningsandel på cirka 24 %. Polisen har under en längre tid arbetat riktat mot narkotikaproblematiken i Fagersta och statistikens siffror kan ses från olika infallsvinklar. Det är glädjande att siffrorna visar en minskning av narkotikabrotten i Fagersta och kanske beror det på hårt arbete från polisens sida samt andra aktörer i samhället som kämpar för att narkotikabrukandet ska minska i området. Men nedgången av brott kan också ses som att polisen har det svårare under pandemin att komma åt brukandet av narkotika då pandemin som sagt minskat människors tid i det offentliga rummet och gjort att många invånare stannat hemma eller i alla fall hemma hos vänner och bekanta.

Polisens arbete under sommaren 2021

Under sommarmånaderna har polisen framför allt fokuserat på brottsförebyggande samt trygghetsskapande arbete i Fagersta genom hög närvaro i centrummiljön och samverkan med lokala näringsidkare. Vi har arbetat med fotpatruller i miljöer där många invånare vistas och arbetat med ordningshållning för att alla ska kunna känna sig trygga i en säker miljö.

Polisen i Fagersta har också arbetat hårt under sommaren med att identifiera, lagföra och hjälpa ungdomar som på något sätt fastnat i en miljö där narkotika ofta är närvarande. Arbetet görs tillsammans med flera andra aktörer i samhället och är högt prioriterat bland alla inblandade.

Sommarmånaderna har också inneburit mycket arbete med trafikkontroller under dygnets alla timmar för att beivra trafikbrott men också för att upptäcka annan brottslighet då området har flera stora genomfartsleder där många människor dagligen nyttjar sina bilar.

Vissa brottskategorier minskar

Det är intressant att fundera över hur pandemin påverkat brottsligheten och tryggheten i samhället. Är anmälningsbenägenheten och kanske möjligheten att anmäla brott mindre när fler människor befinner sig hemma under längre tider? Vi ser dock att det är ganska lugnt just nu i hela lokalpolisområdet. Pandemin har som sagt säkert en stor del i hur statistiken för närvarande ser ut men mörkertalet för oanmälda brott kanske är det mest uppenbara problemet med att tolka in för mycket i brottsstatistik. Faktum är att det är långt ifrån alla brott som faktiskt anmäls. Anmälningsbenägenheten skiljer sig också mycket mellan olika brottskategorier. När det gäller egendomsbrott där någon lider skada ekonomiskt, är benägenheten att anmäla mycket hög jämfört med andra mer integritetskränkande brott mot person, där mörkertalet är desto större.

”Polisen informerar” är ett nytt och gemensamt försök att undvika otrygghetsskapande genom att istället publicera saklig och trovärdig information om aktuella och uppmärksammade händelser i Fagersta kommun. Vi ser en fara i att det lätt blir ryktesspridningar om saker som hänt och vi vill i största mån undvika det. Tillsammans känner vi att detta är ett bra forum för oss att kunna lämna information om brottsstatistik, otrygghet och polisens arbete och hoppas att det i en förlängning också kan skapa en större känsla av trygghet och förtroende för polisen. Att vi kan visa på vad vi faktiskt gör.

*Fagersta kommun ingår i Lokalpolisområde Norra Västmanland. De övriga kommunerna är Sala, Norberg, Skinnskatteberg och Surahammar.

--------------------------------------

2021-03-18

Polisen informerar mars 2021

Fagersta kommun sticker inte ut i statistiken i lokalpolisområdet*, vad gäller anmälda brott. Vad gäller den upplevda tryggheten i samhället, har vi alla ett ansvar att gemensamt och tillsammans göra vad vi kan för att medborgarna i kommunen ska känna sig trygga. Polisen och kommunen arbetar också gemensamt och samverkar kontinuerligt och regelbundet för att öka tryggheten och minska brottsligheten i Fagersta kommun.

Tiden går fort och vi är redan inne i mars månad. För att summera lite av brottsstatistiken för år 2020, så satsade polisen mycket på narkotika och trafik under förra året. Det visade sig också i statistiken, då narkotikabrotten år 2019 låg på 144 brott, jämfört med 213 brott år 2020. Trafikbrotten år 2019 var 201 brott och 243 brott under år 2020. Polisen hade flera operativa inriktningar och medborgarlöften under år 2020 gällande trafik och narkotika, vilket gav resultat.

Skadegörelsebrott

Skadegörelsebrotten var högre år 2020 än året innan, 169 brott år 2020 och 115 brott år 2019. Framförallt under år 2020 var det flertalet skadegörelser på bilar. Dessa brott är också väldigt svåra att utreda då det oftast saknas vittnen. År 2019 var det 206 våldsbrott jämfört med år 2020, då det var en ökning med 24 brott, det vill säga sammanlagt 230 brott. I dessa ärenden är det ofta ett fåtal individer som står för flertalet av brotten. Det handlar ofta om olika former av relationsbrott.

Andel brott jämfört med andra kommuner i lokalpolisområde Norra Västmanland

Sett till att befolkningsandelen i Fagersta kommun motsvarar cirka 24 procent i lokalpolisområdet, betyder det att som brottsligheten fördelas på våra fem kommuner så borde riktvärdet vara att Fagersta också skulle ha cirka 24 procent av brottsligheten. Vid en jämförelse med alla brottskategorier är det skadegörelsebrotten, narkotikabrotten, trafikbrotten och bedrägeribrotten som överstiger 24 procent och därmed sticker ut lite extra. Vad gäller skadegörelsebrotten har de ändå minskat med 17 brott, jämfört med samma period förra året (januari-februari år 2020), då det var 40 brott samma tid. Narkotikabrotten har under samma tid ökat med 11 brott, år 2021 var det 32 narkotikabrott jämfört med 21 brott år 2020. Även trafikbrotten har ökat med samma antal, det vill säga 11 brott. Januari-februari år 2021 var det 43 trafikbrott jämfört med samma period år 2021, då det var 32 brott. Bedrägeribrotten sticker ut mest, 33 procent, sett till lokalpolisområdets andel anmälda brott. Då har brotten ändå minskat med 3 brott, jämfört med förra året.

Polisens arbete under 2020

Polisen gjorde en insats angående bedrägerier under våren 2020 och skickade ut brev till kommunens äldsta invånare. Vi ser att denna brottslighet ökar i hela landet, då denna typ av brottslighet hela tiden ändrar sig och bedragarna hittar hela tiden på nya sätt att lura till sig pengar.

Sett till att narkotikabrotten och trafikbrotten ökat i år, jämfört med förra året samma tid, beror det enbart på polisens hårda och goda arbete. De brottskategorierna hör under polisens egeninitierade ärenden och det har visat sig i statistiken. Under januari-februari har polisen också haft en längre trafikinsats som ingått i medborgarlöftet, vilket har gett gott resultat och även lett till upptäckten av flertalet drograttfyllerier.

Tillgreppsbrotten ligger på 14 procent och har också minskat med 9 brott i år, jämfört med 40 brott år 2020.

Även våldsbrotten har minskat. Under perioden januari-februari år 2020 var det 35 våldsbrott och i år 22 brott, alltså en minskning med 9 brott. Det blir således 17 procent och hamnar under befolkningsandelen på 24 procent. Övriga brott mot person, till exempel ofredande, hamnar på 16 procent. En minskning på 18 brott från år 2020, då det var 31 brott och år 2021, 13 brott.

Vissa brottskategorier minskar

Det är svårt att svara på varför vissa brottskategorier minskat. Det var väldigt kallt under januari och februari och således mindre folk ute i rörelse. Hur stor del pandemin spelar in är också svårt att sia om. Är anmälningsbenägenheten och kanske möjligheten att anmäla mindre när fler människor befinner sig hemma under längre tider? Vi ser dock att det är ganska lugnt just nu i hela lokalpolisområdet, med några lokala avvikelser som till exempel källarinbrott och stölder.

Angående våldsbrotten så är det nästan uteslutet så att det finns någon form av relation mellan inblandade parter. I flera anmälningar är det ofta motanmälningar. Det betyder att det alltså kan vara flera brott vid ett och samma tillfälle, och statistiken som polisen tar fram handlar om antalet anmälda brott. Alltså är händelserna färre än brotten. Endast i några yttersta enstaka fall saknas det någon form av relation. Det ser likadant ut i alla våra kommuner.

Det har alltså inte blivit vanligare med våld utomhus. Den eventuella uppfattningen står alltså inte i paritet med den eventuella upplevda otryggheten. Det handlar fortfarande om vi enbart ser till antalet anmälda brott. Den farligaste platsen, enligt statistiken, är alltså inte att befinna sig i centrum eller utomhus någonstans, utan i hemmet. Det är där de allra flesta våldsbrott sker. Dock tar polisen naturligtvis den upplevda otryggheten på största allvar och vi jobbar hela tiden på att vara än mer synliga och det är viktigt att polisen syns på våra gator och torg. Polisen har den största respekt för känslan av otrygghet, men det behöver inte alls betyda att det är samma sak som att det är otryggt. Polisens största och viktigaste uppgift är att jobba med brottsbekämpning samt brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder. Det är också viktigt att polisen har en stark lokal närvaro.

Mörkertal

Avslutningsvis är mörkertalet det mest uppenbara problemet med att tolka in för mycket i brottsstatistik. Faktum är att det är långt ifrån alla brott som faktiskt anmäls. Anmälningsbenägenheten skiljer sig också mycket mellan olika brottskategorier. När det gäller egendomsbrott där någon lider skada ekonomiskt, är benägenheten att anmäla mycket hög jämfört med andra mer integritetskränkande brott mot person, där mörkertalet är desto större.

*Fagersta kommun ingår i Lokalpolisområde Norra Västmanland. De övriga kommunerna är Sala, Norberg, Skinnskatteberg och Surahammar.

”Polisen informerar” är ett nytt och gemensamt försök att undvika otrygghetsskapande genom att istället publicera saklig och trovärdig information om aktuella och uppmärksammade händelser i Fagersta kommun. Vi ser en fara i att det lätt blir ryktesspridningar om saker som hänt och vi vill i största mån undvika det. Tillsammans känner vi att detta är ett bra forum för oss att kunna lämna information om brottsstatistik, otrygghet och polisens arbete och hoppas att det i en förlängning också kan skapa en större känsla av trygghet och förtroende för polisen. Att vi kan visa på vad vi faktiskt gör.

------------------------------

112

Nödnumret 112 ska användas vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. En nödsituation är när du snabbt behöver hjälp från ambulans, räddningstjänst, polis, flyg-, sjö-, fjällräddning, jourhavande präst eller giftinformation

114 14

Ring 114 14 för alla ärenden som inte handlar om pågående eller nyligen inträffade brott och händelser. Det är öppet dygnet runt, alla dagar under året.

Har du frågor och funderingar, kontakta:
Aspirantsamordnare Linda Rosander i Västerås, linda.rosander@polisen.se
Kommunpolis Andreas Ohlsson Ahlstedt, andreas-e.olsson@polisen.se

Sidansvarig: Annika Hedberg

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?




Test