SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:
Fagersta kommun
737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

7.30-12.00 och 13.00-16.00

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

Råd vid värmebölja

sol

Allmänna råd vid värmebölja

Vad är en värmebölja och vad innebär det?
Värmebölja är en period med ovanligt varmt väder. Värmebölja definieras av SMHI som en period på minst 3 dagar i sträck då dygnets högsta temperatur är minst 26 C.

Höga temperaturer kan vara påfrestande för kroppen, särskilt för äldre, kroniskt sjuka, personer med funktionsnedsättning samt personer som tar medicin. Att vistas länge i solen kan orsaka trötthet, huvudvärk, yrsel och illamående. Varmt väder kan också orsaka vätskebrist och uttorkning om man inte dricker tillräckligt med vätska. Hur varmt väder upplevs och hur en person klarar av värmen är dock individuellt.

Var uppmärksam på inomhustemperaturen
Risken för hälsoproblem ökar så snart temperaturen stiger inomhus. Riskerna ökar påtagligt om temperaturen utomhus når upp till 26 grader eller mer under tre dagar i följd.

Drick mera
Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat till exempel grönsaker och frukt samt lite extra salt på maten. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.

Ordna en sval miljö
Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt. Vid vistelse utomhus-sök skuggig plats.

Ordna svalka
En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken eller ett svalt fotbad är andra alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder.

Ta det lugnt
Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.

Pillerburk

Förvara dina läkemedel rätt
Förvara dina läkemedel svalare än 25 grader eller i kylskåp. Läs om förvaring på förpackningen.

Var uppmärksam
Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskade urinmängder kan vara tecken på vätskebrist. Om du tar läkemedel till exempel vätskedrivande kan dosen behöva justeras.

Kontakta sjukvården eller ring 1177 för sjukrådgivning vid nytillkomna eller förvärrade besvär.

Inom socialförvaltningen finns en rutin gällande ”Värmebölja och råd vid värmebölja” som riktar sig till de olika yrkeskategorierna.

Senast ändrad: 2020-06-25

Scrolla upp