Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Anhörigstödet Nova

Anhörigstödet Nova i Fagersta kommun riktar sig till dig som vårdar eller hjälper en närstående som av olika anledningar inte riktigt klarar sig på egen hand.

Anhörigstöd Nova

Det direkta anhörigstödet riktar sig till dig som är över 18 år och antingen själv är bosatt i Fagersta eller har din närstående boende i kommunen. Anhörigstödet Nova kräver inte någon biståndsbedömning. Det är kostnadsfritt att besöka oss och vi journalför inte samtalen med anhöriga. Vi har tystnadsplikt och du kan vara anonym.

Till oss är du välkommen oavsett om din närstående har en diagnos eller inte. Vi erbjuder ett flexibelt stöd och utgår från just dina behov. För oss är det viktigt att du känner förtroende och tillit i kontakten med oss och att vi lyckas förmedla förståelse för just din unika situation. Du kan få anhörigstöd oberoende av om din närstående har någon kontakt med kommun eller sjukvård.

Samtal, samhörighet och kunskap är tre viktiga hörnstenar för oss på anhörigstödet Nova.

Aktuellt

Under denna vecka 40, pågår den nationella anhörigveckan! En vecka som tillägnas alla er som finns där för någon som behöver just ditt stöd.

För att uppmärksamma det kommer vi på anhörigstödet Nova finnas tillgängliga på Järntorget, utanför Ica centrum, på fredag den 4 oktober. Ni träffar oss där mellan klockan 11.00 och 14.00. Vi bjuder på fika och kan berätta mer om vilket stöd som finns i kommunen.

Hoppas att vi ses!

Tips på föreläsningar att ta del av under anhörigveckan

Anhörigveckan och Anhörigdagen 2024 - Anhörigas Riksförbund

Namngivningskalas anhörigstödet Nova

Nu har vi haft vårt namngivningskalas och verksamheten heter officiellt anhörigstödet Nova. För att fira bjöd vi in till öppet hus och mingel. Vi fick även tillfälle att tillsammans med vår enhetschef berätta om vårt arbete och om hur namnet kom till.

Ett eget namn känns viktigt för oss, som en del i att bygga en egen identitet, skapa igenkänning och kanske till och med väcka nyfikenhet. Vi vill ha ett namn vi kan stå för och vara stolta över. Nova betyder stjärna och ny.

Att vara anhörig kan ofta föra med sig brist på ork och energi, ibland tappar man lite av sin stjärnglans. Vår förhoppning är att vi kan vara anhörigas ledstjärna i svåra situationer, så att de kan fortsätta vara de stjärnor de är. På anhörigstödet Nova vill vi ge tillfälle till ny kunskap, ny gemenskap och nya förhållningssätt.

Namnet Nova ligger också i linje med hela kommunens värdegrund STAR där Samarbete, Trygghet, Ansvar och Respekt fastslår gemensamma värderingar.

Vi säger tack till alla som kom och firade med oss och tack för blommor och uppmuntrande ord.

Är du partner till någon som lever med psykisk ohälsa eller NPF-diagnos? Kanske misstänker du att det är så trots att personen inte är utredd. Känns det som att situationen påverkar den gemensamma relationen och ditt eget liv? Då kanske detta kan vara något för dig.

Intresseanmälan

Kostnadsfri digital studiecirkel

Tar du hand om någon som behöver din hjälp?

För många är det naturligt och värdefullt att hjälpa och stötta en familjemedlem eller en närstående som av någon anledning inte klarar av vardagen på egen hand. Det är vanligt att samtidigt känna oro eller förtvivlan, kanske ha dåligt samvete och bära på känslor av att inte räcka till. Som anhörig är du ovärderlig och för att kunna hantera och orka på bästa sätt kan du ibland behöva uppskattning och eget stöd. Då kan det vara skönt att veta att du har rätt att få hjälp och att du inte behöver klara allt på egen hand.

Vem är anhörig?

Anhörig är den som regelbundet vårdar, hjälper eller stödjer någon i sin närhet som på grund av sjukdom, ålderdom, funktionsnedsättning, skadligt bruk och beroende eller psykisk ohälsa inte klarar sin vardag på egen hand. Oavsett om du är make/maka, sambo, partner, förälder, mor/farförälder, syskon, barn, granne eller vän så finns anhörigstöd för dig.

Kurs för anhörig hålls individuellt eller i grupp och är kostnadsfri. Kontakta anhörigkonsulenten om du vill veta mer.

Du kan också läsa mer i broschyren ”När brustna hjärtan läker – En introduktion till sorg och sorgbearbetning”.

Broschyr När brustna hjärtan läker – En introduktion till sorg och sorgbearbetning (PDF)

Anhörigskapet ska alltid bygga på frivillighet. Du har rätt att själv avgöra om och hur mycket du vill, kan och orkar hjälpa en annan person. Även om valfrihet i praktiken ibland kan upplevas begränsad, har du inga lagliga skyldigheter att ge vård och stöd till en vuxen närstående.

Vad vi erbjuder

Samtalsgrupp för anhöriga som tidigare deltagit i grupp. Arrangeras en gång i månaden. Samtalsämne anpassas efter vad som känns aktuellt för deltagarna just då.

Vi anordnar föreläsningar/informationscafé, workshops eller andra tematräffar.

Gröna samtal i form av lugna och behagliga promenader i naturen. Tillsammans med andra anhöriga får du möjlighet att pausa vardagen och hämta ny energi.

Ger du vård och omsorg till en vuxen person i ditt hem kan ni söka upp till tio timmars kostnadsfri avlösning per månad. Personal från hemtjänsten kommer då till hemmet för att stödja den närstående när du som anhörig behöver avlastning. Det kan exempelvis vara för privata ärenden, få egen tid till fritidsaktiviteter eller socialt liv. Prata med oss på Anhörigstöd så hjälper vi dig.

Dödsfall är den situation de flesta av oss oftast förknippar med sorg. Men sorgereaktioner kan uppstå i samband med en rad olika förluster. Egen eller annans sjukdom eller skada, relationsproblematik, separation, eller att livet inte blev som man tänkt sig, är andra exempel på förluster som kan orsaka sorg. Även utbrändhet och utmattningsdepression bottnar ofta i sorg, eftersom oförlöst sorg ofta ligger bakom de beteenden som orsakar dessa symptom.

Vi sörjer relationen till det som gått förlorat, och eftersom alla relationer är unika är all sorg också unik. Reaktionerna varierar hos varje enskild individ och följer inget förutbestämt mönster utan kan beskrivas som ett flöde som böljar fram och tillbaka i tid och intensitet.

Att känna sorg är en normal och naturlig känslomässig reaktion på en förändring i ett välkänt livsmönster. Samtidigt saknar de flesta av oss kunskap om hur man genomför ett sorgearbete. Detta är något du som anhörig har möjlighet att få lära dig mer om i programmet/kursen för sorgbearbetning.

Kurserna är inte grupp- eller samtalsterapi, utan en pedagogisk metod där du genomför ditt eget sorgearbete med handledning och stöd av den certifierade kursledaren.

Samtal

Vi erbjuder samtalsstöd för dig som är anhörig. Mellanmänskliga samtal med fokus på egen återhämtning, ej behandlande.

I en anhöriggrupp får du möjlighet att träffa andra som befinner sig i liknande livssituation som du. Syftet med anhöriggrupp är bland annat, utbyte av erfarenheter, stötta varandra och skapa kontaktnät. Du kan få råd och tips som underlättar vardagen och kunskap om vad det innebär att vara anhörig.

Vem kan delta i en anhöriggrupp?

Du som är över 18 år och som tar hand om någon som är långvarigt sjuk, äldre eller har en funktionsnedsättning är välkommen. Du och/eller din närstående är boende i Fagersta kommun.

Hur går det till?

Du anmäler intresse för att delta i grupp som leds av samtalsledare. Träffarna sker i Anhörigstödet Novas grupprum på Malmen eller digitalt. Träffarna är kostnadsfria.

Exempel på grupper kan vara:

  • Anhörig till närstående med psykisk ohälsa
  • Förälder till barn med funktionsnedsättning
  • Partner till närstående med demenssjukdom
  • Vuxet barn till förälder med demenssjukdom
  • Anhörig till någon med långvarig sjukdom
  • Ung anhörig (18-30 år) till närstående med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning
  • Partner till närstående med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning(NPF)
  • Förälder till barn, ungdom/ungvuxen med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning(NPF)
  • Bokcirkel

Anhöriggrupper startas kontinuerligt efter behov och efterfrågan. Du kan själv komma med förslag på grupp.

Vid intresse eller frågor kring medverkan i grupp kontakta Anna Njord 0223-445 84, anna.njord@fagersta.se

Drop-in samtal för dig som anhörig

Anhörigstöd erbjuder drop-in tillfällen för enskilda stödjande samtal.

Är du över 18 år, stöttar och hjälper en närstående med vardagen? Då kanske du kan behöva stöd för din egen del.

Drop-in tider hösten 2024 - PDF Pdf, 989.3 kB.

Drop-in tider

  • Måndag den 30 september 2024 klockan 15.00-16.30
  • Måndag den 14 oktober 2024 klockan 15.00-16.30
  • Måndag den 28 oktober 2024 klockan 15.00-16.30
  • Måndag den 11 november 2024 klockan 15.00-16.30

Ingen anmälan krävs.

Vi finns på Myrbovägen 4, 737 40 Fagersta.

Övriga tider bokas med anhörigkonsulent
Telefon: 0223-445 84
E-post: anna.njord@fagersta.se

Stöd till er båda

Det indirekta anhörigstödet är biståndsbedömt och behovsprövat samt riktar sig till din närstående. Det är oftast belagt med en avgift och syftar till att avlasta anhöriga. Dessa insatser kan ske i form av:

  • Trygghetsplats
  • Korttidsvistelse
  • Hemtjänst
  • Dagverksamhet
  • Avlösarservice i hemmet vid behov av mer än 10 timmar i månaden.
  • Hjälpmedel, som exempelvis larm.

Även om handläggare har sekretess när det gäller utlämnande av uppgifter om den närstående, är du som anhörig alltid välkommen att dela med dig av din kunskap och erfarenhet. Vi vill gärna se dig anhörig som delaktig!

Biståndshandläggare eller socialtjänstens handläggare når du via kommunens växel, 0223-440 00.

Anhörigvårdarkort

Närstående som inte klarar vardagen på egen hand kan få ett anhörigvårdarkort. Anhörigvårdarkortet är tänkt att bäras av dig som hjälper och stödjer en närstående i det egna hemmet

Om du råkar ut för en olycka eller akut sjukdom kan kortet vara en säkerhet, både för dig och din närstående. Kortet är kostnadsfritt!

Syftet med kortet är:

  • Skapa en trygghet för den anhöriga som vårdar en närstående
  • Säkerhetsställa omhändertagandet av den person som är kvar i bostaden
  • Underlätta för personal på akutmottagning, ambulans och polis

Kontakta gärna anhörigstöd om du har några funderingar.

Blankett anhörigvårdarkort (PDF) Pdf, 123.8 kB.

Kontakta oss

  • Vill du veta mer om anhörigstöd? Tveka inte att höra av dig så kan vi berätta mer!
  • Vill du söka hjälp hos anhörigstöd? Ring eller mejla så kan vi prata mer om dig och dina behov.
  • Om du vill att vi ska kontakta dig kan du fylla i kontaktformuläret nedan så återkopplar vi till dig så fort vi kan.

Fyll i din kontaktinformation, så tar någon av våra medarbetare kontakt med dig.




Anhörigstöd

Enhetschef
Telefon: 0223-445 13
elisabeth.kallioniemi@fagersta.se
Besöksadress: Myrbovägen 4, 737 40 Fagersta

Anhörigkonsulent
Telefon: 0223-445 84
anna.njord@fagersta.se
Besöksadress: Myrbovägen 4, 737 40 Fagersta

Anhörigstödjare (finsktalande)
Telefon: 0223-445 23
paivi.viitanen@fagersta.se
Besöksadress: Myrbovägen 4, 737 40 Fagersta

Öppenvårdsmottagningen Slussen

Kontakta Fagersta kommuns växel för vidarekoppling till öppenvårdsmottagningen Slussen.
Fagersta kommuns växel helgfri måndag-fredag 7.30-12.00, 13.00-16.00
Telefon: 0223-440 00
slussen@fagersta.se
Besöksadress: Sveavägen 10 A, 737 47 Fagersta

Anhöriglinjen

Anhörigas riksförbund har en anhöriglinje som man kan ringa till om man vill. Linjen är öppen följande tider:
Måndag-tisdag, torsdag-fredag 10.00–15.00.
Onsdag och söndag 18.00–21.00.

Sidansvarig: Hanna Eriksson

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?




Test