Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Första spadtaget för nytt trygghetsboende i Fagersta

2022-08-10

Idag togs det första spadtaget för byggnationen av det nya trygghetsboende med 47 lägenheter i Fagersta. Byggstarten firades med ett gemensamt spadtag med kommunalråd Marino Wallsten, representanter från Riksbyggen och entreprenören HMB.

Marino Wallsten och representanter från Riksbyggen och HMB håller i varsin spade och kastar grus i luften. Alla är klädda i orange väst.

Från vänster kommunalråd Marino Wallsten, avdelningschef Elin Hasselgren från HMB, Riksbyggens vd Johanna Frelin och marknadsområdeschef på Riksbyggen bostad Mikael Petterson Sjölund.

Intresset för byggstarten var stort och många intresserade var på plats för att ta del av det första spadtaget. Ceremonin inleddes med några kortare tal från marknadsområdetschefen på Riksbyggen bostad Mikael Petterson Sjölund, kommunalråd Marino Wallsten och Riksbyggens vd Johanna Frelin. De sammanfattade resan från idé till där vi nu står idag och ser med spänning på att driva det här projektet i mål och tillsammans få vara en del av samhällsutvecklingen i Fagersta.

Man i gul väst och vit hjälm står framför en mikrofon och håller tal.

Marknadsområdeschef på Riksbyggen bostad Mikael Petterson Sjölund.

- "Tillsammans" är det viktigaste ordet i det här projektet. Det är här ni ska verka och bo tillsammans, säger Mikael Petterson Sjölund i sitt tal och vänder sig till publiken där många som lämnat intresseanmälan för trygghetsboendet står.

Marino Wallsten står i gul väst och håller en mikron framför munnen. Bakom honom står en man från Riksbyggen i gul väst. Till vänster syns en spade med tre handtag nedstucken i en grushög.

Marknadsområdeschef på Riksbyggen bostad Mikael Petterson Sjölund och Marino Wallsten.

Marino berättar att intresset för trygghetsboendet är stort och att många intresseanmälningar har kommit in.

- Det här känns riktigt bra, när själva bygget av det nya trygghetsboendet nu inleds. Det är en viktig investering i framtidens Fagersta och något som möter de behov äldre har samtidigt som det kan skapa flyttkedjor och frigöra bostäder för yngre i kommunen, säger Marino Wallsten, kommunalråd.

Marknadsområdeschef på Riksbyggen bostad Mikael Petterson Sjölund och Riksbyggens vd Johanna Frelin.

Marknadsområdeschef på Riksbyggen bostad Mikael Petterson Sjölund och Riksbyggens vd Johanna Frelin.

Trygghetsboendet kommer att bestå av 47 stycken bekväma och moderna lägenheter för den som fyllt 65 år. Lägenheterna är välplanerade ettor till treor (39-78 kvadratmeter) med inglasad balkong eller uteplats anpassade för en till två personer. De är också tillgänglighetsanpassade med till exempel hiss, stora badrum och handtag i duschen.

Det kommer också att finnas en fin innergård, en gemensamhetslokal med kök, TV och många sittplatser samt en trevlig utomhusmiljö för att underlätta sociala aktiviteter.

Trygghetsboendet är planerat att stå klart för inflyttning under första kvartalet 2024.

Foodtruck som står på en öppen gräsplätt. Flera människor står i kö till matluckan.

Som en trevlig avslutning på spadtagsceremonin bjöd Riksbyggen alla deltagare på lunch och kaffe för att fira byggstarten.

Inhägnad mark där trygghetsboendet ska byggas.

Trygghetsboendet kommer att placeras öster om Coops parkering och Malmen.