Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Kommunen informerar

2022-01-19

Här följer ett urval av de ärenden som behandlades på kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde den 18 januari 2022. Protokollet kan läsas på hemsidan under Organisation & styrning/Möten, handlingar och protokoll efter att det justerats.

Vildsvin

Attraktivare gymnasieutbildningar på Brinellskolan

Fagersta kommun ser ett stort framtida behov av att rekrytera omsorgspersonal och barnskötare. För att locka fler ungdomar till gymnasieutbildningarna Vård- och omsorgsprogrammet respektive Barn- och fritidsprogrammet på Brinellskolan föreslås att studerande på dessa program i år 1-2 erbjuds feriearbete, för att sedan kunna erbjudas möjlighet till introduktionsanställning om sex månader i kommunen efter genomgången utbildning med godkända betyg. Insatserna gäller ungdomar skrivna i Fagersta. Ärendet avgörs i fullmäktige.

Nej till övertagande av kraftverksbyggnaden Semla III

Nuvarande ägare till kraftverksbyggnaden Semla III har ställt en fråga till kommunen om kommunen är intresserad av att ta över fastigheten. Arbetsutskottet föreslår till kommunstyrelsen att kommunen tackar nej till att överta Semla III, då byggnadens skick och läge begränsar möjlig användning.

Krafttag mot vildsvinen

Vildsvinsstammen i och omkring Fagersta behöver minska kraftigt. Som en del i det föreslås Fagersta kommun inhandla en vildsvinsfälla som ska kunna nyttjas av jägare inom Fagersta kommun, på förslag från det kommunala jaktlaget. I linje med det förslag som Livsmedelsverket lämnat till regeringen om att göra det lättare för jägare att sälja vildsvinskött, ska kommunen också undersöka möjligheterna att kommunen skulle kunna nyttja vildsvinskött i kostproduktionen.

Dessutom uppdras Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund (NVK) att att omgående föra en dialog med VAFAB Miljö om att komma tillrätta med hanteringen av matkomposten vid Sänkmossen, samt bjuda in Jägarförbundet för att ta itu med vildsvinen runt avfallsanläggningen.

Riktlinjer för offentliga toaletter

Syftet med riktlinjerna är att skapa en samlad hantering av offentliga toaletter för att förenkla framtida arbete med såväl planering av nya toaletter, som upprustning av och drift av befintliga. Ärendet avgörs i kommunstyrelsen.

Ny brygga till Ängelsberg

Bryggan i Ängelsberg som används för bland annat färjetrafik till Oljeön, ångbåtstrafik och privata båtaktörer behöver bytas ut. Arbetsutskottet föreslår att den gamla bryggan rivs och att en ny brygga byggs inför sommaren år 2022. Ärendet avgörs i fullmäktige.