Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Årets sista Morgonsoffa bjöd på både rim, cykelekrar, årets fagerstabor och en sidekick dagen till ära!

2021-12-03

Tobias Back, näringslivsansvarig och Isabella Carlsson, näringslivsutvecklare, båda på Fagersta kommun, inledde Morgonsoffan med att traditionsenligt tända ett ljus samt önska alla en riktigt god jul!

Klädd julgran

Därefter tog Morgonsoffans egen programledare Julia Rosqvist plats i soffan, och välkomnade på en gång upp Anders Ericsson från Adecco, som även är månadens partner!

Två personer i en svart soffa

 Och dagen till ära som sagt, så ville Julia ha en sidekick, så Anders fick sitta med under hela dagens program och prova på jobbet som programledare. Men föst fick han berätta lite om Adeccos verksamhet, som med runt 32 000 anställda på 5 100 kontor, i fler än 60 länder världen över och omkring 700 000 uthyrda konsulter på uppdrag varje dag, är Adecco Group även en av världens största arbetsgivare.

Adecco

Fyra personer i en soffa

Att handla lokalt är viktigt för att vi ska få behålla våra lokala företag, och till soffan kom Cecilia från Smycka och Marie från Dagny och jag för att berätta om Fagersta i Fokus, handlarnas förening. Just nu är 19 företag med i föreningen, men de vill gärna bli fler så hör av dig om du är intresserad, även företag som utför tjänster är varmt välkomna! Fagersta i Fokus presentkort omsätter varje år omkring 2 miljoner kronor, och är du medlem i föreningen kan kunderna använda dessa presentkort hos dig! Cecilia hann även berätta att smycken alltid är årets julklapp, och Marie berätta om modet just nu, som består av murriga färger, mycket oversize och kick flare-byxor.

Smycka Fagersta

Dagny och jag

Fyra personer i en svart soffa

Att sysselsätta personer som står lågt bort från arbetsmarknaden är en utmaning som bland annat ABF har tagit sig an, genom ett ESF-projekt (Projekt medfinansierat av Europeiska socialfonden. Pia och Sven-Erik tog plats för att berätta om projektet som de kallar Trösklarna, där de vill ta reda på vilka trösklar som finns för att anställa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

ABF

En person som står med mikrofon och pratarar

I ett kort reklaminslag berättade sedan Mostafa Saleh från Energikontoret i Mälardalen om vad de kan hjälpa till med när det gäller att få ner energiförbrukningen både hos företag och privatpersoner.

Energikontoret Mälardalen

Chokladkakor

Nästa gäster fick det att vattnas i munnen, då de kom för att berätta om sitt UF-företag Sweetly UF. Sweetly tillverkar egna chokladkakor av choklad av högkvalitet, som de sedan smaksätter och gör egna chokladkakor av. De har flera smaker, idag hade de med sig Cocos Dream och Christmas knockout, du hittar dom på Instagram @sweetly.uf Jag kan avslöja att UF-företaget sålde slut på Christmas Knockout under Morgonsoffan, så passa på att beställa innan det är för sent!

Tre personer i en svart soffa

Sedan var det dags för Tommy Jernberg, VD på Fagersta Stainless, att äntra scenen och soffan. Tommy har arbetat som VD på Fagersta Stainless i ungefär ett år, och han trivs väldigt bra. De hat haft en ökad förfrågan på sia produkter, så stor att verksamheten har fått gå från två- till treskift, och sedan även upp på fyrskift för att hålla produktionen igång! De flesta av de produkter de tillverkar syns inte så ofta utåt, men en stor produkt som syns är ekrar till cyklar.

Fagersta Stainless

Fem personer i en svart soffa

Att se ungdomar och bidra till att förbättra deras miljö är näst UF-företags affärsidé- Star sports UF vill skapa event för att sysselsätta ungdomar, och låta dem prova på olika grejer, som till exempel innebandy, futsal, basket och spela FIFA. Deras mål är att aktiviteterna ska vara konstasfria för ungdomarna, så här söker UF-företaget hjälp med sponsring. Ni hittar dom på Instagram @star.sportsUF

Fem perosner sitter i en svart soffa

För tionde året i rad har Stiftelsen Gösta Olsson delat ut utmärkelsen “Årets Fagerstabo", ett pris instiftat av Gösta Olsson. Morgonsoffans sista gäster Petra Ludvigson, Niclas Gustafsson och Mattias Pålsson var på plats för att berätta vilka som fått äran att titulera sig Årets Fagerstabor 2021 och dela ut priset.

Två personer med blommot och checkar i handen

Gösta Berglund

Det behövs en eldsjäl som engagerar sig för att en förening ska fungera. En eldsjäl som under tio år har jobbat ideellt för att sätta Fagersta på musikkartan. Årets Fagerstabo har möjliggjort för Fagerstaborna att få uppleva passionen, kärleken och glädjen till musiken, helt enkelt fått folket att ”känna bluesen i blodet”.

Årets Fagerstabo är Gösta Berglund, för sitt mångåriga engagemang i Fagersta bluesförening.

Julia Tiger

Att ha en vision, våga tro på sin idé, följa sitt hjärta och vilja satsa på sin hemort Fagersta.
Årets Fagerstabo har genom sitt mod och driv tillskapat nya arbetstillfällen, ger ungdomar chans till sitt första jobb och möjliggör för Fagerstaborna att uppleva nya kulinariska matupplevelser.

Årets Fagerstabo är Julia Tiger, tjejen som vågar följa sitt hjärta och är en fin förebild för unga företagare.

Förutom äran tilldelades de båda pristagarna 50 000 kronor vardera.

Stort grattis till er!

Två personer med tomteluvor vid ett bord

Sist men inte minst så bjöd ju även denna årets sista Morgonsoffa på rimstuga, då Isabella Carlsson, näringslivsutvecklare vid Fagersta kommun samt Ida Långbacka, kultursekreterare på Norbergs kommun levererade rim på allt från vaser till ljudsystem och ridstövlar.

Därmed var årets Morgonsoffor avklarade, varmt välkomna tillbaka nästa år och stort tack till årets alla samarbetspartners!