Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Tornedalingarnas dag den 15 juli!

2021-07-15

Idag den 15 juli uppmärksammar vi tornedalingarnas dag! Tornedalingar är en av Sveriges fem nationella minoriteter och deras språk heter meänkieli.

En tornedaling är en person som bor eller härstammar från områden kring Torne älv och är finsktalande och som kulturellt räknar sig som tornedaling. I dag bor cirka 50 000 tornedalingar i framför allt Haparanda, Övertorneå och Pajala kommuner samt i delar av Kiruna och Gällivare kommuner.

Meänflaku, tornedalingarnas flagga

Flaggan är gul, vit och blå och dess namn oavsett språk är Meänflaku. Färgerna symboliserar en sommarblå himmel, den gula solen samt de vintervita vidderna. Meänflaku antogs som symbol för tornedalingarna 2013. Upphovsman är Herbert Wirlöf och flaggan hissades för första gången 2006.

Meänkieli, tidigare kallad tornedalsfinska, är ett finsk-ugrisk språk nära besläktat med finskan. Språket är sedan år 2000 ett av Sveriges officiella minoritetsspråk.

Fagersta kommun har tagit beslut på att uppmärksamma alla nationella minoriteter som har en egen officiell flagga på deras national- eller internationella dag.

Grattis alla tornedalingar på er officiella dag!

Foto: Hasse Stenudd