Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Kommunen informerar

2021-01-15

Här följer ett urval av de ärenden som behandlades på kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde den 14 januari 2021. Protokollet kan läsas på hemsidan under Kommun & politik/Möten, handlingar och protokoll efter att det justerats.

Person fyller ett glas med vatten frå en vattenkran.

Nytt dricksvatten till Ängelsberg

Arbetsutskottet understryker vikten av att en ny vatten- och tryckavloppsledning till Ängelsberg färdigställs.

Ärendet hanteras vidare i kommunstyrelsen.

Luftbevakningstornet på Landsberget

På Landsberget utanför Fagersta finns ett luftbevakningstorn. Länsstyrelsen i Västmanland kommer under 2021 att genomföra en så kallad byggnadsminnesutredning som kartlägger luftbevakningstornet och dess kulturhistoriska värden.

Utifrån resultatet kommer det att ske en fortsatt dialog mellan länsstyrelsen, Fagersta kommun och tornets ägare, Vretarne byalag.

Sponsring av musikprojekt

Föreningen är Tid och musik har ansökt om sponsring av ett musikprojekt som ska dokumentera och synliggöra Fagerstas musik- och kulturarv.

Region Västmanland har beviljat sponsring med 80 000 kronor. Arbetsutskottet föreslår att Fagersta kommun sponsrar projektet med 150 000 kronor.

Ärendet avgörs i kommunstyrelsen.

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder vid Mariaskolan

Arbetsutskottet stödjer Norra Västmanlands Kommunalteknikförbunds förslag att sätta upp två så kallade variabla trafikskyltar vid Mariaskolan i syfte att öka trafiksäkerheten.

Skyltarna aktiveras av fordonets hastighet. Information om fordonet kör för fort eller inte tänds på skylten. Syftet med denna lösning är att påminna bilister om att sänka farten och skapa medvetenhet om att de kommer in i ett låghastighetsområde. Den här typen av skyltar har enligt undersökningar en mycket god trafiksäkerhetseffekt.

Ärendet avgörs i kommunstyrelsen.

Riktlinjer för stöd och skyddsinsatser för förtroendevalda

Fagersta kommun har tagit fram ett förslag till riktlinjer för stöd och skyddsinsats för förtroendevalda. Samtidigt har det tagits fram förslag till policy för hantering av hot och våld, inklusive krisstöd, för anställda i Fagersta kommun.

Policyn föreslås även omfatta förtroendevalda även om kommunen inte formellt har arbetsmiljöansvaret för dessa.

Ärendena avgörs i fullmäktige.

Drogtestning av avloppsvatten

En lokal lägesbild över användningen av narkotika är viktig för att kunna vidta rätt åtgärder för att minska användningen av narkotika och doping. Drogtestning av avloppsvattnet i kommunen är en metod som flera kommuner använder sig av för att få en aktuell lägesbild.

I Fagersta kommuns Vision 2030 framgår:

  • Fagersta kommun är fri från narkotika och doping, med minskade skador orsakade av alkohol, med minskat tobaksbruk och minskat spel om pengar.
  • Barn och unga i Fagersta kommun har en hälsosam livsstil fri från alkohol, narkotika, doping, tobak och spel om pengar.

Fagersta kommun föreslås införa drogtestning av avloppsvatten på prov under åren 2021 och 2022. Uppföljning av arbetet ska ske löpande.

Ärendet avgörs i kommunstyrelsen.

Policy mot kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier

På arbetsplatserna i Fagersta kommun ska inga former av kränkande särbehandling, repressalier eller trakasserier förekomma, sexuella trakasserier eller andra former av trakasserier.

Fagersta kommun har tagit fram förslag till policy mot detta.

Ärendet avgörs i fullmäktige.

Delägare i Energikontoret Mälardalen

Fagersta kommun planerar att blir delägare i Energikontoret Mälardalen, som också kommer att att ta över kommunens energi- och klimatrådgivning.

Fagersta kommun lämnar därmed samverkan gällande energi- och klimatrådgivning inom Västmanland-Dalarna miljö- och byggnadsnämnd.

Frågan avgörs i fullmäktige