SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:
Fagersta kommun
737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

7.30-12.00 och 13.00-16.00

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

Bild som symboliseras låneregler

Låneregler och avgifter

Fagersta bibliotek är en del av Bibliotek i Västmanland, ett regionalt bibliotekssamarbete.
Det innebär att alla folkbibliotek i Västmanland ska ha samma låneregler och avgifter.

Bibliotekskort

Det kostar inget att skaffa ett bibliotekskort, men vi behöver se din legitimation. Barn under 18 år behöver en vårdnadshavares godkännande, och vårdnadshavaren ansvarar också för lånen. Förlorar du ditt bibliotekskort kan du köpa ett nytt för 10 kronor.

Bibliotekskortet är en personlig värdehandling. Det innebär att du är ansvarig för allt som lånas på kortet. Kom ihåg att säga till så snart som möjligt om du förlorat ditt kort eller ändrat namn, adress eller telefonnummer.

Lånetid

Lånetiden är normalt fyra veckor. Kortare lånetid gäller för filmer, spel, tidskrifter och reserverade böcker. Kom ihåg att alltid ta med bibliotekskort eller legitimation om du vill låna en bok.

Omlån

Om en bok inte är reserverad kan du låna om den högst två gånger. Har du en PIN-kod kan du själv låna om via bibliotekets katalog. Du kan också kontakta eller besöka biblioteket för att få hjälp med att låna om.

Beställning

Det är gratis att reservera en bok. Du kan själv reservera via bibliotekets katalog om du har en PIN-kod. När boken kommit får du ett meddelande från biblioteket. Reserverade böcker ska hämtas inom en vecka. När du lämnar ett inköpsförslag på en bok till biblioteket, så reserverar vi den automatiskt till dig. Kan biblioteket inte köpa boken, så fjärrlånar vi den från ett annat bibliotek.

Fjärrlån

Det kostar 10 kronor att beställa ett fjärrlån. Lånetiden bestäms av det bibliotek som äger boken. Kontakta oss om du behöver låna om ett fjärrlån. Observera att vi inte fjärrlånar böcker som finns på Fagersta bibliotek, även om böckerna är utlånade.

Övertidsavgift

Du ansvarar för att lämna tillbaka det du har lånat i tid. Biblioteket har rätt att ta ut övertidsavgift för böcker och andra medier som lämnas tillbaka för sent. Kan du inte betala vid återlämningstillfället, registreras avgiften som en skuld som du betalar senare. Avgiften är 3 kronor per dag. För fjärrlån är avgiften 10 kronor per dag. Barn behöver inte betala övertidsavgifter.

Påminnelse

Efter lånetidens utgång skickar biblioteket ut en påminnelse. Om böckerna inte lämnas tillbaka trots påminnelsen, skickar vi till slut en faktura. Lämnar du tillbaka boken slipper du betala fakturan, men du måste fortfarande betala förseningsavgiften för boken.

Om du vill kan du få en övertidsvarning via sms eller e-post tre dagar innan lånen går ut.

Övriga avgifter

Om du behöver kopiera ett dokument är du välkommen in på biblioteket och du kan få hjälp av personalen med att kopiera. Avgiften för att kopiera är 3 kronor per sida för svartvita kopior och 6 kronor för kopior i färg.

Om du behöver skriva ut ett dokument är avgiften den samma, det vill säga 3 kronor per sida för utskrift i svartvitt och 6 kronor för utskrift i färg.

Senast ändrad: 2019-09-10

Scrolla upp