SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:
Fagersta kommun
737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

7.30-12.00 och 13.00-16.00

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

Brandrisk eller eldningsförbud

Innan du eldar så håll koll på brandrisken och huruvida det råder eldningsförbud där du är.

Brandrisken värderas i en femgradig skala 1-5 där 5 är det högsta värdet. Om brandrisken är tillräckligt stor så kan kommunen eller länsstyrelsen besluta om eldningsförbud. Råder brandrisk så sker eldning på egen risk. Tänk på att du kan ställas till svars och blir straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.

Eldningsförbud är något som i Västmanland bestäms av räddningstjänsterna. Här i Fagersta kommun är det Södra Dalarnas räddningstjänst som bestämmer om det råder eldningsförbud i kommunen. Om det beslutas om ett eldningsförbud så gäller det i hela räddningstjänstförbundet, dvs. i Avesta, Hedemora, Fagersta och Norbergs kommuner.

Mer information kring eldning finner du på Räddningstjänstens hemsida

Om du har en smartphone så kan du ladda ner appen Brandrisk UTE. I den kan du under vår och sommar få en aktuell brandriskprognos för just där du befinner dig. Brandriskkartor kan man även hitta via SMHIs och MSBs hemsidor.

För Fagersta och Norberg kan man hitta en uppdaterad skogsbrandriskprognos på följande hemsida, där Fagersta och Norberg räknas till Dalarna Sydost. Denna sidan uppdateras dagligen mellan 27 april och 31 augusti.

Det går även att ringa räddningstjänstens automatiska telefonupplysning för att få reda på vilken skogsbrandrisk som råder samt om det är eldningsförbud. Telefonnumret dit är: 023-48 88 62.

Gällande gräsbrandsrisker och huruvida eldningsförbud råder bör man kontakta Södra Dalarnas räddningstjänstförbund.

Eldningsförbud

Vid eldningsförbud får du inte grilla i naturen. Det är inte tillåtet att elda på grillplatser som är särskilt iordningsställda av kommunen, t.ex. vid badplatser eller längs promenadstråk. Engångsgrillar är inte heller tillåtet att använda.

Det är endast tillåtet att använda öppen eld i särskilda grillar uppställda i egen trädgård. Försäkra dig om att grillen står på en säker plats med avstånd från växter, träd och hus. Se också till att ha släckutrustning nära tillhands, t.ex. vattenslang.

Räddningstjänsten har samlat vanliga frågor och svar om eldningsförbud på sin hemsida

Senast ändrad: 2019-06-28

Scrolla upp