Rekommendera Skriv ut

Västanfors hembygdsgård

tur-sev-vas-morsti110329

Västanfors hembygdsgård vid Strömsholms kanal har fyra äldre stugor och Rune Lindström-museet. I detta område finns även Västanfors kyrka, herrgården, Slussvaktarstugan, en gammal handelsbod, en kaffestuga och en trädgårdsbod.

tur-sev-vas-stugor110329

Västanfors hembygdsgård ligger vackert vid kanalen. Där kan man se Bergsmansgården – en enkel stuga i två våningar – som en gång var en del av Slohagens gård. Undervåningen inrymmer en storstuga, ett kök och en kammare. På övervåningen finns en festsal.

Ett soldattorp från Aspbenning by visar hur soldaten bodde. Torpet byggdes efter indelningsverkets införande år 1682. På hembygdsgården finns även två loftbodar, en med skomakeri och en med snickarverkstad och två logar. Mor Stinas stuga från Hedkärra visar ett typiskt arbetarhem från sekelskiftet och i en annan byggnad finns ett museum om Rune Lindström.

tur-sev-vas-midsommar-vastanfors-11-03-29

Varje år samlas hundratals fagerstabor och firar midsommar på hembygdsgården. Firandet börjar med att man klär och reser stången tillsammans och sedan dansar både stora och små under en stor del av dagen. 

tur-sev-vas-herrg-110330

Västanfors herrgård

Västanfors herrgård ligger naturskönt vid Strömsholms kanal. Från 1500-talet drev brukspatronerna Västanfors hytta och fortsatte med det till år 1915. Därefter flyttades verksamheten till Fagersta Bruk och hyttan revs på 1920-talet.

När Strömsholms kanal byggdes i mitten av 1800-talet revs herrgården. Kanalen drogs fram tvärs över tomten och flyglarna flyttades till den plats där de står idag. Den norra flygeln är museum och visar ett högreståndshem från början av 1900-talet. Malla Löwenhielm, som gick bort 1954, var den sista som bodde där.

Veckorna före jul pyntas herrgården som på patronernas tid. Denna "gammeldags jul" är Mellansveriges populäraste julprogram om bergsmannens och brukspatronens julfirande vid sekelskiftet år 1900. Många tusen besökare återvänder varje år för att uppleva de stämningsfulla julutställningarna.

tur-sev-vas-magas-110329

Handelsboden

Magasinet som idag består av en handelsbod byggdes kring år 1880 för att förvara spannmål åt Västanfors herrgård. Här finns idag försäljning av inredning, prydnadsföremål, leksaker, godis och hantverk. På översta våningen finns ett teatermuseum med scen, smink och masker som riktar sig till barn.

Slussvaktarstugan – keramikverkstad

Strömsholms kanal hade ett femtontal slussvakter, som tog hand om trafiken förbi slussarna. De fick fri bostad som en del av lönen. Slussvaktarstugan nära hembygdsgården är en av dessa och den siste slussvaktaren i Västanfors flyttade ut år 1947. Idag har stugan renoverats och används som keramikverkstad.

tur-sev-vas-kyrka-110330

Västanfors kyrka

Västanfors kyrka ligger på en liten höjd vid Strömsholms kanal. Den uppfördes år 1827 på en plats där det sedan år 1642 stått en träkyrka. Under 1700-talet uppfördes två gravkor av brukspatronerna Bedoir och Timm. År 1988 renoverades kyrkan grundligt. Där finns bland annat en gammal altartavla av Mårten Eskil Winge och en samling inventarier.

tur-sev-vas-kytor-110330

Tillgänglighetsinformation – Västanfors hembygdsgård

  • Sidansvarig
    Raija Edvinson
  • Senast ändrad
    måndag, 20 april 2015