Rekommendera Skriv ut

Oljeön

tur-sev-oljeon-130204

Information om de guidade visningarna

En guidad visning tar cirka 1 timme och 30 minuter inklusive överfart med färjan. Gruppvisningar bokas hos Fagersta Turism och visningar pågår från mitten av maj till och med september. Biljettförsäljning sommartid finns på Besökscentrum Ängelsberg som finns i Galleri Ängelsberg brukshandel. 

Färjan Petrolia avgår från färjeläget vid stationshuset i Ängelsbergs samhälle, cirka 1,5 kilometer från Engelsbergs bruk. Se priser och visningstider i högra spalten.

Hela eller delar av den guidade visningen sker utomhus eller i ouppvärmda utrymmen. Vid kyligare dagar och lågsäsong kan det därför vara bra att ta med varmare kläder. Under vår, höst och regniga dagar kan gräset vara vått och vi rekommenderar därför att ni har vattenavvisande, rejäla skor. Vi vill uppmärksamma om att det ute på Oljeön varken finns rinnande vatten eller möjlighet att köpa dryck. Under varmare dagar rekommenderar vi därför att ni tar med egen vattenflaska.

Våra guider har sin egen, personliga framställning av besöksmålet men vad man får se under en guidad visning är detsamma för alla. Ett besök på Oljeön börjar med en färjetur ut till själva ön. Väl framme berättar guiden om platsen och visar omkringliggande miljö och fabrikens exteriör. Guidningen fortsätter sedan med en visning inne i Oljefabriken där bevarade föremål och maskineri visas.

Tillgänglighetsinformation – Oljeön

 
tur-sev-oljeon-121120
 

Historia

På Oljeön finns Engelsbergs oljefabrik, världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Fabriken byggdes år 1875 på Barrön (Oljeön) i sjön Åmänningen utanför Ängelsberg. Oljeraffineringen upphörde år 1902, men fabriken fortsatte att förse de svenska hushållen med lysolja, vapenfett, maskinsmörja och fotogen fram till år 1927. Idag är fabriken ett museum.

Det finns åtta bevarade byggnader på ön, förutom fabriken finns det även kokhus, vedbodar, oljekällare, tvättstuga, utedass och ett bostadshus. På 1890-talet bodde åtta familjer och några ungkarlar på ön.

Det var den envise August Ålund som hade en osannolikt galen idé om att ge sig på oljeraffinering i Bergslagen. Efter en tid av entusiastiskt experimenterande – och några explosioner – byggde han år 1875 sin fabrik på Barrön (Oljeön) i sjön Åmänningen utanför Ängelsberg. Anledningen till att det placerades just där var att han visste att brand- och explosionsrisken var mycket stor. Råoljan importerades från Pennsylvania i USA och transporterades på Strömsholms kanal.

I början fick han tillstånd till att producera 1000 fat om året. Sverige låg i framkant beträffande raffinering av råolja. Utlandstillverkade lysoljor och smörjoljor importerades emellertid, men så länge skyddstullarna fanns kvar, kunde Engelsbergs oljefabrik göra vinster eftersom man då fortfarande hellre köpte den billigare svenska. Då dessa tullar slopades, kunde oljefabriken inte hålla jämn takt med de utländska producenterna.

 
tur-sev-oon-maskineri-130204

 

Oljeraffineringen vid fabriken upphörde år 1902, och den närmaste orsaken var att en last råolja som var på väg till Oljeön brann upp i Gäddvikens hamn. Engelsbergs oljefabrik fortsatte att förse de svenska hushållen med lysolja, vapenfett, maskinsmörja och fotogen fram till år 1927. De yrkesgrupper som fanns på ön var snickare, maskinister, fotogentvättare och fabriksarbetare.

 • Besöks- och öppettider

  2014

  17 maj - 15 juni
  Guidad visning lördag, söndag och helgdag kl. 13.30
  21 juni - 17 augusti
  Guidad visning dagligen kl. 11.00, 13.30 och 15.30
  23 augusti - 28 september
  Guidad visning lördag och söndag kl. 13.30

  Visningstid:
  1 timme och 30 minuter

  tur-sev-oljeon-131125

  Oljeön fick bedömningen "Mycket bra" i hållbarhet och gästupplevelse 2013.

 • Kontakt

  Fagersta Turism
  +46 (0)223-131 00
  Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

  Postadress
  Fagersta Turism
  737 80  Fagersta

  Tillgänglighetsinformation

  Tillgänglighetsinformation - Oljeön

 • Nämnd/Direktion/Styrelse

 • Priser och avgifter

  Priser enskilda besökare
  Oljeön 75 kronor
  Kombibiljett (Oljeön och Engelsbergs bruk) 110 kronor
  Barn under 15 år gratis

  Priser förbokade grupper
  650 kronor minimipris per grupp eller
  55 kronor per person (om antalet i gruppen överstiger 13 personer)

  Skola (till och med gymnasiet)
  430 kronor minimipris per grupp eller 35 kronor per elev

  Biljettförsäljning sommartid:

  Besökscentrum Ängelsberg som inryms i Galleri Ängelsbergs brukshandel, Ängelsbergsvägen 15, GPS-position se nedan.

  Biljetter kan även köpas direkt hos guiden på färjan Petrolia eller i förväg på www.vastmanland.se.

  GPS position

  WGS 84 decimal (lat, lon): 59.95805, 16.00915