Rekommendera Skriv ut

Oljeön

tur-sev-oljeon-130204

Information om de guidade visningarna
Visningstider 2015

En guidad visning tar cirka 1 timme och 30 minuter inklusive överfart med färjan. Gruppvisningar bokas hos Fagersta Turism och visningar pågår från mitten av maj till och med september. Biljettförsäljning sommartid finns på Besökscentrum Ängelsberg som finns i Galleri Ängelsberg brukshandel. 

Färjan Petrolia avgår från färjeläget vid stationshuset i Ängelsbergs samhälle, cirka 1,5 kilometer från Engelsbergs bruk. Se priser och visningstider i högra spalten.

Hela eller delar av den guidade visningen sker utomhus eller i ouppvärmda utrymmen. Vid kyligare dagar och lågsäsong kan det därför vara bra att ta med varmare kläder. Under vår, höst och regniga dagar kan gräset vara vått och vi rekommenderar därför att ni har vattenavvisande, rejäla skor. Vi vill uppmärksamma om att det ute på Oljeön varken finns rinnande vatten eller möjlighet att köpa dryck. Under varmare dagar rekommenderar vi därför att ni tar med egen vattenflaska.

Våra guider har sin egen, personliga framställning av besöksmålet men vad man får se under en guidad visning är detsamma för alla. Ett besök på Oljeön börjar med en färjetur ut till själva ön. Väl framme berättar guiden om platsen och visar omkringliggande miljö och fabrikens exteriör. Guidningen fortsätter sedan med en visning inne i Oljefabriken där bevarade föremål och maskineri visas.

Tillgänglighetsinformation – Oljeön

 
tur-sev-oljeon-121120
 

Historia

På Oljeön finns Engelsbergs oljefabrik, världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Fabriken byggdes år 1875 på Barrön (Oljeön) i sjön Åmänningen utanför Ängelsberg. Oljeraffineringen upphörde år 1902, men fabriken fortsatte att förse de svenska hushållen och industrin med lysolja, vapenfett, maskinsmörja och fotogen fram till år 1927. Idag är fabriken ett museum.

Det finns åtta bevarade byggnader på ön, förutom fabriken finns det även kokhus, vedbodar, oljekällare, tvättstuga, utedass och ett bostadshus. På 1890-talet bodde åtta familjer och några ungkarlar på ön.

Det var den envise August Ålund som hade en osannolikt galen idé om att ge sig på oljeraffinering i Bergslagen. Efter en tid av entusiastiskt experimenterande – och några explosioner – byggde han år 1875 sin fabrik på Barrön (Oljeön) i sjön Åmänningen utanför Ängelsberg. Anledningen till att det placerades just där var att han visste att brand- och explosionsrisken var mycket stor. Råoljan importerades från Pennsylvania i USA och transporterades på Strömsholms kanal.

I början fick han tillstånd till att producera 1000 fat om året. Sverige låg i framkant beträffande raffinering av råolja. Utlandstillverkade lysoljor och smörjoljor importerades emellertid, men så länge skyddstullarna fanns kvar, kunde Engelsbergs oljefabrik göra vinster eftersom man då fortfarande hellre köpte den billigare svenska. Då dessa tullar slopades, kunde oljefabriken inte hålla jämn takt med de utländska producenterna.

 
tur-sev-oon-maskineri-130204

 

Oljeraffineringen vid fabriken upphörde år 1902, och den närmaste orsaken var att en last råolja som var på väg till Oljeön brann upp i Gäddvikens hamn. Engelsbergs oljefabrik fortsatte att förse de svenska hushållen med lysolja, vapenfett, maskinsmörja och fotogen fram till år 1927. De yrkesgrupper som fanns på ön var snickare, maskinister, fotogentvättare och fabriksarbetare.


Den Holländska äventyraren besöker Oljeön
I augusti har äventyraren Jeroen från Holland besökt flera av Västmanlands sevärdheter. Tack vare tävlingen "You rule" har ni sett ut dem tio vinnande bidragen som sedan Jeroen skulle besöka på sin semester, där bland annat Oljeön kom på delad tredjeplats i tävlingen!

Under resans gång har Jeroen filmat besöken, här kan ni se filmen från besöket på Oljeön.

 

  • Sidansvarig
    Raija Edvinson
  • Senast ändrad
    fredag, 04 september 2015