Rekommendera Skriv ut

Ängelsberg

 tur-sev-angelsberg-110327

Ungefär 15 kilometer från Fagersta centrum ligger Ängelsberg med vackra vyer och tornprydda hus. Arkitekten till några av husen är Isak Gustav Clason, som bland annat har ritat Nordiska museet och Hallwylska palatset i Stockholm.

Vid sekelskiftet var Engelsberg, som det då stavades, en populär semesterort. Kända konstnärer som Olof Arborelius, Arvid Mauritz Lindström och Ernst Lundström tillbringade mycket tid här och bildade en konstnärskoloni som ibland kallas Engelsbergsmålarna.

tur-sev-ang-ulva3-110329

De slingrande promenadstigarna ger dig möjlighet att njuta av de sköna omgivningarna i Ängelsberg. Skyltade stigar går från de vackra villorna, förbi Sågholmen, genom Engelsbergs bruk och över Snytenån till gamla landsvägen mot Stabäcks bergsmansby.

Foldern "Vandring runt Engelsbergs bruk", utgiven av Ekomuseum Bergslagen, hjälper dig att hitta till de olika sevärdheterna där hittar du även korta beskrivningar av platserna du kommer till och deras historia. Foldern hittar du på Besökscentrum i Ängelsberg och vid Engelsbergs bruk eller till höger under Relaterade dokument.

  • Sidansvarig
    Raija Edvinson
  • Senast ändrad
    tisdag, 07 april 2015