SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:

Fagersta kommun

737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

08.00-12.00 och 13.00-16.30

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

Turism

Välkommen till Fagersta Turism och den officiella hemsidan för Fagersta och Ängelsberg.

I Fagersta kan du besöka världsarvet Engelsberg bruk och Oljeön, världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Eller varför inte ta en sväng förbi ”Sveriges mest öppna hembygdgård” Fagersta Västanfors hembygdsgård. Här i Fagersta finns det vacker natur och bevarade miljöer värt att besöka!

I högerspalten hittar du mer information.

sidlänk

Engelsbergs bruk

Engelsbergs bruk räknas som ett av världens främsta industriminnen och finns sedan år 1993 på UNESCO:s världsarvslista – med motiveringen att Engelsberg är ett utmärkt exempel på en betydande europeisk industri med bevarade byggnader som hytta, smedja, kontor och arbetarbostäder från 1600- till 1800-talen.

Läs mer
Läs mer
sidlänk

Oljeön

På Oljeön finns Engelsbergs oljefabrik, världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Fabriken byggdes år 1875 på Barrön (Oljeön) i sjön Åmänningen utanför Ängelsberg. Oljeraffineringen upphörde år 1902, men fabriken fortsatte att förse de svenska hushållen och industrin med lysolja, vapenfett, maskinsmörja och fotogen fram till år 1927. Idag är fabriken ett museum.

Läs mer
Läs mer
sidlänk

Västanfors hembygdsgård

Västanfors hembygdsgård vid Strömsholms kanal har fyra äldre stugor och Rune Lindström-museet. I detta område finns även Västanfors kyrka, herrgården, Slussvaktarstugan, en gammal handelsbod, en kaffestuga och en trädgårdsbod.

Läs mer
Läs mer
sidlänk

Priser och visningstider

Här hittar du årets priser och visningstider för guidning av Engelsberg bruk och Oljeön.

Läs mer
Läs mer
sidlänk

Beställ broschyr

Här kan du beställa huvudbroschyr och karta.

Läs mer
Läs mer
sidlänk

Turistinformation

Vill du kontakta oss? Du kan få information om kommunens, länets och närområdets sevärdheter, boenden och matställen. Vi hjälper dig med förslag på paketarrangemang för grupper och bokar visningar av världsarvet Engelsbergs bruk och Oljeön.

Läs mer
Läs mer
Scrolla upp