Rekommendera Skriv ut

Riksdagsleda(m)öter på Språng(et) i Fagersta.

2013-05-08  Tisdagen den 7 maj kom de moderata riksdagsledamöterna Elisabeth Svantesson, även ordförande i arbetsmarknadsutskottet, samt Ulf Berg till Fagersta.

sta-nyh-riksdagsled-130507Några av de som deltog i dagens samtal och möte. Från vänster: Elisabet Iveblad Grahn - avdelningschef Försörjning och Arbete, Bengt Jellbin - Språnget, Tommy
Leek - verksamhetsledare Språnget,  Elisabeth Svantesson - ordförande i
Riksdagens arbetsmarknadsutskott och Ulf Berg, riksdagsledamot.

Anledningen till besöket var att på plats få information om i första hand projektet Språngets verksamhet och besöket inleddes därför på von Rosens väg 1, i Språngets lokaler. Med under besöket var också forskaren Ronny Svensson från Bergslagsgruppen, som följt projektet sedan starten.

Ulf Berg har tidigare besökt Språnget, men för Elisabeth Svantesson var det första gången och hon var imponerad av det hon såg och hörde:
– Jag reser runt mycket för att se på olika projekt och jag måste säga att detta är en väldigt klok modell, som fler kommuner skulle kunna ta efter; att lyfta arbetslösa från försörjningsstöd till en åtgärdsanställning som faktiskt anpassas efter individens förutsättningar och därmed ger en verklig möjlighet att komma vidare i livet. Jag hoppas att socialfonden, som gått in med pengar, även hjälper till att sprida modellen till andra kommuner.

Också forskaren Ronny Svensson, som följt projektet sedan starten påpekar hur rätt man tänkt här i Fagersta:
– Jag har aldrig forskat på ett projekt med bättre resultat inom samma område och jag hoppas att Språnget, som egentligen ska avslutas i höst efter sina tre år, kommer att få fortsätta. I det sammanhanget är det både bra och viktigt att personer som Elisabeth Svantesson, ordförande i arbetsmarknadsutskottet, själv ser och hör - på plats - hur man jobbar och vilka fina resultat det gett.

Även samordningsteamet FNS (Fagersta Norberg Skinnskatteberg) fick riksdagsbesök, liksom kommunens Lågtröskelverksamhet.


Bakgrund.

Språnget är ett projekt som ska ge stöd och vägledning till egen försörjning för åtgärdsanställda i Fagersta, Norberg och Skinnskattebergs kommuner. Dels genom rent yrkesinriktade utbildningar men även genom självstärkande insatser. Deltagartiden är ett år men kan förlängas vid behov. Projektet, som startade i oktober 2010, har varit framgångsrikt. Cirka hälften av deltagarna har gått vidare till egen försörjning eller studier.


Länk till inslag om Språnget i Sveriges Radio Västmanland
.

  • Sidansvarig
    Anna Hötzel
  • Senast ändrad
    måndag, 13 maj 2013