Rekommendera Skriv ut

Fagersta - en sårbar kommun

omk-log-logotyp2-110401 

2011-12-08  Fagersta är en av de sex mest sårbara kommunerna i Sverige  på grund av sina få stora arbetsplatser. Det konstaterar Tillväxtverket och Svenskt Näringsliv i en ny rapport. - Kan så vara, men vi är också glada att vi har stora företag på orten, säger kommunalrådet Stig Henriksson.

Ett flertal av landets kommuner är helt beroende av ett eller ett par privata företag och dettat gör dem extra sårbara. Det menar Tillväxtverket och Svenskt Näringsliv, som har publicerat en rapport som rankar Sveriges kommuner efter hur pass sårbara de är. Man har framför allt tittat på om det finns ett stort beroende av enskilda företag, men också tagit hänsyn till vilka förutsättningar det finns när det gäller att skapa nya jobb - om det skulle uppstå en kris.

I rapporten kan man läsa att 24 av Sveriges 33 mest sårbara kommuner finns i området kring Vänern och Bergslagen. Hofors är den allra mest sårbara kommunen i landet, på andra respektive tredje plats finns Hällefors och Filipstad och på plats sex hittar vi Fagersta, vilket inte oroar Stig Henriksson alltför mycket.

- Det är inte helt enkelt att värdera. Visst är vi sårbara, men vi är inte beroende av inte ett, utan av tre företag. Och visserligen är alla tre verksamma i stål- och hårdmetallbranschen, men de är i olika konjunkturcyklar, säger Stig Henriksson och avslutar:
- Visst gör stora företag kommuner sårbara - men vi är också väldigt glada att vi har dem!

Sveriges tio mest sårbara kommuner
1. Hofors
2. Hällefors
3. Filipstad
4. Olofström
5. Oxelösund
6. Fagersta
7. Ljusnarsberg
8. Skinnskatteberg
9. Sandviken
10. Emmaboda

Länk till rapporten

  • Sidansvarig
    Anna Hötzel
  • Senast ändrad
    torsdag, 08 december 2011