Rekommendera Skriv ut

Sämst i länet när det gäller hållbarhet

sta-nyh-recycle-110524

2011-06-30 Det är det nedslående resultatet för Fagersta när tidningen MiljöAktuellt presenterar sin lista över hur kommunerna arbetar med miljö och hållbar utveckling. Av maximala 38 poäng får Fagersta 1,79 och hamnar på plats 278 bland landets 290 kommuner. - Självklart är det ingen rolig läsning och vi måste bli bättre här, säger kommunalrådet Stig Henriksson i en kommentar.

- Dock vill jag gärna påpeka att det MiljöAktuellt valt att titta på i undersökningen är en handfull mått av ett närmast oändligt antal tänkbara, fortsätter Stig Henriksson. Hade man valt att titta på till exempel byggande av gång- och cykelvägar, energi och ventilationseffektivisering eller fjärrvärmenät inklusive utnyttjande av spillvärme, så är jag säker på att det sett betydligt bättre ut för Fagerstas del. Men de exempel som undersökningen bygger på är relevanta och naturligtvis ska vi bli bättre även på dessa områden.

- Mycket är också på gång. Vi har avsatt fem miljoner för att konkret kunna förverkliga den energi- och klimatstrategi vi arbetat fram. När det gäller klimatarbetet finns en utredning om en omlastningsterminal för att få mer gods från Fagersta att gå på järnväg framöver och i budgetdirektiven ingår att förvaltningarna inför 2012 utförligt ska ange vad man konkret gör för att förverkliga den miljöpolicy vi har. Så förhoppningsvis kommer vi högre i rankingen nästa år, avslutar Stig Henriksson.

De tre bästa hållbarhetskommunerna är - enligt MiljöAktuellt - Lund, Örebro och Malmö.

Läs mer på MiljöAktuellts hemsida.

  • Sidansvarig
    Anna Hötzel
  • Senast ändrad
    torsdag, 30 juni 2011