Rekommendera Skriv ut

Sant eller skröna

 omf-san-60skyltvint-110311Här är skylten som markerar den 60:e breddgraden som går rakt genom Fagersta tätort.

Den 60:e breddgraden passerar tvärs igenom Fagersta.
Det är alldeles sant men också unikt, eftersom det inte finns någon annan ort i Sverige som bokstavligen delas av en breddgrad. Men innan den 60:e breddgraden når Fagersta hinner den passera mycket på sin resa över norden, från Shetlandsöarna till Porkkala i Finska viken.

Den löper över nordspetsen av Labrador, över sydspetsen av Grönland och Shetlandsöarna och når norska kusten strax söder om Bergen. Den går in över Tysnesöy, ett 700 meter högt fjäll i själva kustbandet och ett känt sjömärke för vikingarna. (Detta var nämligen också vikingarnas gamla kurs, de kunde bara segla i östvästlig riktning. Med en trästav kontrollerade de solhöjden så att de såg att de var kvar på rätt breddgrad. De hade nordostvind då de seglade ut på våren och sydvästvind då de for hem och 70 procents chans till medvind.)

Breddgraden sneddar så över Hardangervidda, där bönderna på Vestlandet förr drev sina djur mot Östnorge, korsar Numedalen och styr strax norr om Oslo över Voksenkollen.

Så vidare in i Sverige över Lysvik vid Övre Fryken, Norra Råda med Geijerska familjegravarna, herrgården i Uddeholm och de Geers Lesjöfors. Efter ett svep mellan Ställbergsgruvan och Grängesberg går den så rakt över Fagersta.

Vidare österut, över skogen lite norr om Sala och in över norra Upplands steniga hagmarker, för att sedan lämna Sverige i Grisslehamn. Breddgraden snuddar vid Ålands sydland, går över skärgårdarna Kökar och Gullkrona och passerar den gamla svenskstaden Ekenäs och Barösunds besynnerliga naturkanal, för att över Porkkala försvinna ut i Finska viken med kurs på Hogland och Kronstadt.

Och så vidare jorden runt...

Det låter nästan som en saga, men en norsk författare lär ha kallat breddgraden för trollcirkeln. Han menade att människorna som bor på breddgraden har ett underligt kynne och dras till det övernaturliga. Kvinnorna på 60:e breddgraden är också farligare än andra och ska dessutom vara mycket vackrare!

Om det är sant?
 
Välkommen till Fagersta för att se med egna ögon!

 • Besöks- och öppettider

  Vardagar
  8.00–12.00
  13.00–16.30

 • Kontakt

  Merja Hellstrand, informatör
  Kommunkansliet
  Norbergsvägen 19
  737 80 Fagersta
  0223-442 88
  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Nämnd/Direktion/Styrelse

 • Sidansvarig
  Lena Bylund
 • Senast ändrad
  torsdag, 29 augusti 2013